A Jobbik miatt állt el Miskolc a Világsátortól

2013.02.06. 09:16

Kriza Ákos miskolci polgármester kedden bejelentette, hogy a város eláll a Világsátor nevű többcélú közösségi közösségi és kulturális központ megépítésétől. A polgármester azzal indokolta a döntést, hogy nem akar pluszterheket róni a városra, ez azonban az Index információi szerint csak kifogás.

"A projekt alapgondolatát Miskolc város közgyűlése azzal a feltétellel fogadta el, hogy a megvalósítást a város önrész és a működtetés finanszírozása nélkül, valamint a megépítés finanszírozásának biztos állami garanciájával vállalja és pont ezek bizonytalansága miatt nem tud megvalósulni a Világsátor projekt Miskolcon" – állt Kriza közleményében.

A Világsátor-projektről szóló 2011-es kormányhatározat szerint a központot a Társadalmi Infrastruktúrafejlesztés Operatív Program (TIOP) keretében, azaz uniós forrásból hoznák létre. A terv szerint az 1,7 miliárd forintból megépülő, mintegy 3000 nm-es létesítmény – ami csak nevében lesz sátor – központi költségvetési szervként működik majd, a szakmai programokat pedig az EU finanszírozza.

Ez azt is jelenti, hogy a Világsátort befogadó településnek sem a központ építéséhez, sem a fenntartásához nem kell pénzzel hozzájárulnia. A központ ugyanakkor mintegy 200, főleg felsőfokú végzettségű helyi szakembernek adna munkát.

A miskolci képviselőtestület  2012. december 13-án támogatta a projekt megvalósulását. A Jobbik viszont januárban helyi népszavazási kezdeményezést és aláírásgyűjtést indított a terv ellen, óriási cigány szórakozónegyednek titulálva a Világsátort, ahol "koncentráltan még több ezer cigány" jelenne meg, melynek nyomán a városban nőne a bűnözés, az ingatlanárak pedig esnének.

Kiss Gábor alpolgármester a Jobbik kampányára reagálva a Borsod Online-nak elmondta, hogy a központ nagyban támaszkodna a Miskolci Egyetemen végzett szociológusokra: a Világsátor a romák helyzetével, felzárkóztatásával kapcsolatos, a kormány társadalomfejlesztési stratégiájához kapcsolódó programok és a roma  kulturális kapcsolatok fejlesztésének lenne a helyszíne. A Jobbik állításait az alpolgármester a pártra jellemző rémhírterjesztésnek nevezte.

A Világsátorral kapcsolatban januárban Kriza Ákos azt nyilatkozta, hogy a város vezetése nem akar romát Miskolcra hozni, de nem mondanak le a központtól. "A Világsátor a roma kultúra magas művészeti értékeit hozná ide, amellett felzárkóztató központ is lenne, ahol erre képeznének szociológusokat. Emellett a Kárpát-medence magyarságának nemzetiségi programjait mutatná be, azaz nem csak a romákét, hanem a többi nemzetiségét is" – fogalmazott.

Ehhez képest fordulatot jelentett a keddi bejelentés a Világsátor lemondásáról. A decemberi közgyűlési döntés óta ugyanis az Index a szakállamtitkárságból származó értesülése szerint semmilyen olyan információ nem került elő, ami arra utalna, hogy a központ létesítése vagy működtetése a város számára kiadással járna, a polgármester mégis erre hivatkozott.

Kriza nem először tesz furcsa nyilatkozatot a romákkal kapcsolatban. Amikor néhány hete a kanadai követség az ország menekültügyi törvényeinek szigorodására figyelmeztető óriásplakátokat helyezett ki, azt kifogásolta, hogy a külképviselet csak a városban kampányol. Pár nappal korábban pedig a kiutasítás előtt álló romákra célozva kijelentette, hogy Kanada nem küldhet Miskolcra senkit.

Az Index egy, a miskolci polgármesteri kabinethez közeli álló forrástól úgy értesült, hogy Kriza döntését valójában nem pénzügyi okok, hanem a cigányokkal ijesztgető Jobbik motiválta. Nem szeretné ugyanis, ha a központ miatt állandósulnának, illetve tovább éleződnének a városban a cigányellenes indulatok, a radikális párt malmára hajtva a vizet.

Álláspontja változásának okáról szerettük volna megkérdezni Kriza Ákost is, azonban a polgármester sajtószóvivője egész nap elérhetetlennek bizonyult. Nem reagált a megkeresésre a humántárca társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárhelyettese, Langerné Victor Katalin sem, akitől azt szerettük volna megtudni, hogy hogyan értékeli Kriza döntését, és van-e B-terv most, hogy Miskolc kiesett.

Horváth Zita, a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi karának dékánhelyettese az Indexnek sajnálatosnak nevezte a polgármester döntését (a bölcsészkar lett volna a városi projekt szakmai együttműködő partnere). A dékánhelyettes a döntés mögött a Jobbik politikai kezdeményezését sejti: mint mondta, a városban nagy az ellenállás a Világsátorral szemben, a miskolciakkal sikerült elhitetni, hogy nem európai kutató- és kulturális központ létesül, hanem a Kanadából kiebrudalt romák szálláshelye.

A központ elleni aláírásgyűjtés még a hétvégén is folyt, és a hangulatkeltés az egyetemet is érintette. Horváth Zita szerint nagy szükség lenne a központra, és indokolt volt a miskolci helyszín, hiszen a régió hátrányos helyzetű, sok a roma, és évek óta folynak olyan oktatási, kulturális programok, amelyekre lehetett volna építeni.