Jön az árvíz, de a zsilipet ellopják

2013.02.06. 11:57
Az elmúlt napokban a csapadékos időjárásnak és az olvadásnak köszönhetően sorra alakultak ki árhullámok, több megyében is belvízvédelmi készültséget kellett elrendelni. A fémtolvajok azonban egyre több helyen nehezítik meg az árvízi védekezést.

A védekezés alapját képező műtárgyakat és alkatrészeiket egyre gyakrabban lopják el az elmúlt években, tájékoztatta lapunkat Siklós Gabriella , Országos Vízügyi Igazgatóság munkatársa. Ez pedig sokszor komoly veszélyhelyzetet teremt. Az ilyen alkatrészek az eltulajdonítóknak sokszor csak pár ezer forintos hasznot hoznak, ugyanakkor a közelgő tavaszi árvizes és belvizes időszakban a zsilipek nem tudják betölteni a funkciójukat a védekezésben. Így a csatornák melletti, a gátak mögötti területekben, házakban, az adott helyzethez képest jóval nagyobb kár keletkezhet.

A vízügyi igazgatóságok, bár folyamatosan küzdenek a problémával, nem tudnak minden zsiliphez, fedőlaphoz, korláthoz, csappantyúhoz, védősorompóhoz és táblához gátőrt állítani. A szakemberek így is mindent megtesznek, a felfedezett hiányosságokat igyekeznek minél gyorsabban pótolni, de ez súlyos anyagi terhet is jelent.

A hétvégén az észak-magyarországi vízügyi szakemberek kerültek nehéz helyzetbe, mert a gyöngyösi szakaszmérnökség területén 5 darab olyan műtárgyrongálás és lopás történt, amelyek következtében a védvonaléba épített műtárgyaknak megszűnt a védekezésben betöltött funkciója – ebből a szempontból használhatatlanná váltak.

Az árhullám azonban jött, így a védelmi képesség helyreállítása érdekében a megrongált műtárgyakat megjavították. A javítás több millió forintba került. Az ügyben rendőrségi feljelentés történt, a Heves megyei rendőrség közlése szerint azonban a tettesek ismeretlenek maradtak, a nyomozást felfüggesztették.

Ezekben a napokban azonban már a belvíz okoz komolyabb problémát Magyarországon, miután az árhullámok lassan levonulnak. A belvízvédelmi területek védművei könnyebben mozgathatóak, kisebbek, mint például az árvízi zsilipek. A védekezést, a szakemberek megfeszített munkája ellenére megnehezíti, helyenként veszélyessé teszi a jelenség, hogy bárhol, bármikor előfordulhat lopás. A vízügyi igazgatóságok munkatársai mind gyakrabban már csak a védművek- talán még ki sem hűlt- helyét találják, közölte Siklós Gabriella.