Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Pénteken áll elő az alkotmánymódosítással a Fidesz

2013.02.06. 16:37

Várhatóan pénteken nyújtja be a Fidesz-KDNP az Országgyűlésnek azt az alkotmánymódosító javaslatot, amellyel a kormánypártok az elmúlt hetek alkotmánybírósági döntéseire reagálnak - értesült az Index. A javaslatot az egyik kormánypárti képviselő szerint szerdán, a gyulai frakcióülésen maga Orbán Viktor kormányfő ismertette.

Az Alkotmánybíróság (AB) december végén semmisítette meg az Alaptörvény Átmeneti Rendelkezései nevű jogszabály több pontját. A testület fő kifogása az volt, hogy az Átmeneti Rendelkezések közé olyan passzusok is bekerültek, amelyek nem átmeneti rendelkezéseket tartalmaznak. Úgy tudjuk, az alkotmánymódosító javaslat ezt a helyzetet kezelné. Az AB januárban a választási eljárási törvényt - amely bevezette volna a regisztrációt – is alkotmányellenesnek találta, ezzel azonban egyelőre nem foglalkozott a Gyulán ülésező Fidesz.frakció.

Az ülés egyik résztvevője azt mondta, hogy az Orbán által ismertetett javaslatot megszavazta a frakció, egyedül Ángyán József tartózkodott a szavazásnál. Úgy tudjuk, Ángyán azt kifogásolta, hogy az egyik sarkalatos törvény címébe nem került bele „a  családi gazdaságok” kifejezés. Ezzel kapcsolatban kerestük Ángyánt is, a képviselő azonban szerda délután nem vette fel a telefonját. Ángyán decemberben nem szavazta meg a földtörvénnyel összefüggő alkotmánymódosítást sem, amiért pénzbüntetést kapott a frakciótól.

Gyulán a Fidesz-KDNP keddtől három napos kihelyezett frakcióülést tart, amellyel a kormánypártok az Országgyűlés hétfőn kezdődő tavaszi ülésszakára készülnek fel. A zárt frakcióülés kedden este Orbán értékelőjével indult, amelynek a résztvevők szerint inkább csapaépítő jellege volt. A tanácskozás szerdán szakpolitikai kérdésekkel folytatódott, az Index információi szerint a kormánypárti frakció végleg ejtette a választási regisztráció tervét.

A tervezett alkotmánymódosítási javaslat miatt megkerestük a Fidesz sajtóosztályt, kérdéseinkre egyelőre nem kaptunk választ.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!