Pénteken áll elő az alkotmánymódosítással a Fidesz

2013.02.06. 16:37

Várhatóan pénteken nyújtja be a Fidesz-KDNP az Országgyűlésnek azt az alkotmánymódosító javaslatot, amellyel a kormánypártok az elmúlt hetek alkotmánybírósági döntéseire reagálnak - értesült az Index. A javaslatot az egyik kormánypárti képviselő szerint szerdán, a gyulai frakcióülésen maga Orbán Viktor kormányfő ismertette.

Az Alkotmánybíróság (AB) december végén semmisítette meg az Alaptörvény Átmeneti Rendelkezései nevű jogszabály több pontját. A testület fő kifogása az volt, hogy az Átmeneti Rendelkezések közé olyan passzusok is bekerültek, amelyek nem átmeneti rendelkezéseket tartalmaznak. Úgy tudjuk, az alkotmánymódosító javaslat ezt a helyzetet kezelné. Az AB januárban a választási eljárási törvényt - amely bevezette volna a regisztrációt – is alkotmányellenesnek találta, ezzel azonban egyelőre nem foglalkozott a Gyulán ülésező Fidesz.frakció.

Az ülés egyik résztvevője azt mondta, hogy az Orbán által ismertetett javaslatot megszavazta a frakció, egyedül Ángyán József tartózkodott a szavazásnál. Úgy tudjuk, Ángyán azt kifogásolta, hogy az egyik sarkalatos törvény címébe nem került bele „a  családi gazdaságok” kifejezés. Ezzel kapcsolatban kerestük Ángyánt is, a képviselő azonban szerda délután nem vette fel a telefonját. Ángyán decemberben nem szavazta meg a földtörvénnyel összefüggő alkotmánymódosítást sem, amiért pénzbüntetést kapott a frakciótól.

Gyulán a Fidesz-KDNP keddtől három napos kihelyezett frakcióülést tart, amellyel a kormánypártok az Országgyűlés hétfőn kezdődő tavaszi ülésszakára készülnek fel. A zárt frakcióülés kedden este Orbán értékelőjével indult, amelynek a résztvevők szerint inkább csapaépítő jellege volt. A tanácskozás szerdán szakpolitikai kérdésekkel folytatódott, az Index információi szerint a kormánypárti frakció végleg ejtette a választási regisztráció tervét.

A tervezett alkotmánymódosítási javaslat miatt megkerestük a Fidesz sajtóosztályt, kérdéseinkre egyelőre nem kaptunk választ.