Fidesz-színben kell számlázni a rezsi-megtakarítást

2013.02.08. 15:36 Módosítva: 2013.02.08. 17:16
Februártól óriási káoszt okozhat a postai kézbesítésben a kormány rezsicsökkentési akciója keretében bevezetett új számlakép. A rohammunkában kidolgozott egyszerűbb fogyasztási összesítő, amelyet egységesen kötelezővé tettek az összes energiaszolgáltató számára, újításként a bal oldalra helyezte át a címzés rubrikát. A Magyar Posta gépi feldolgozáshoz szükséges szabványa szerint viszont a borítékok bal felén a feladót kellene feltüntetni. Szintén kötelező lesz az áram- és gázcégeknek, hogy a Fidesz pártlogójához hasonló narancssárga háttérrel emeljék ki mindenegyes számlán a fogyasztók megtakarításait.

A hétfői Magyar Közlönyben jelent meg a nemzeti fejlesztési miniszter rendelete, amely meghatározta az energiaszolgáltatók számára, hogyan kell kinéznie a korábbinál áttekinthetőbb fogyasztói számláknak. Február közepétől a villamosenergia- és a földgázszolgáltatók számára már az új számlaképpel kell majd kiküldeni a fizetési értesítőket.

A kormány rezsicsökkentési kampánya keretében jutott arra a következtetésre, hogy a 10 százalékos árcsökkentést az eddigi gyakorlatnak megfelelő havi összesítőkben nem lehet megfelelően nyomon követni, ezért meg kell változtatni a formátumát.

villany 130205 600

Jobbról balra

A Németh Lászlóné fejlesztési miniszter által aláírt rendelet szerint az új számlák első oldalán lesz látható az elszámolási időszak, a felhasználó adott számlában elszámolt energiafogyasztása, az általa fizetendő összeg és a fizetési határidő. A díjtételek részletezése a hátoldalon található. Vélhetőleg az áttekinthetőség érdekében az átrendezett számlákon a címzés helye is megváltozott.

Az Index kérdésére az NFM is megerősítette, hogy a közzétett mintaszámlák bal oldalán található rubrika szolgál majd a postai feladáshoz használt név és cím feltüntetésére.

A Magyar Posta Zrt. Tájékoztatója a levélpostai küldemények helyes címzéséről és feladásra történő előkészítéséről

Az oldalváltás azért érdekes, mert a magyar postai gyakorlat szerint a címzés a jobb oldalon van, annyira, hogy a cég hivatalos tájékoztatója milliméter pontossággal meghatározza azt a részt a jobb oldalon, ahová a címzettet kell feltüntetni. A Posta honlapján található borítékminták - köztük az átutalásoknál használt ablakos boríték – esetében is ez a szabvány érvényesül, az Országos Logisztikai Központban üzemelő levélfeldolgozó rendszer ugyanis ezt a formátumot tudja gépi úton feldolgozni. Kérdésünkre a posta ügyfélszolgálatán elmondták, felvesznek ugyan a szabványtól eltérő formátumú küldeményeket, de mivel azok elrendezésűk miatt géppel nem feldolgozhatóak, és a címzett összekeverhető a feladóval, drágább a kézbesítésük is.

Színes kiemelés egy színnel

A minisztérium sajtóosztályától kapott információk szerint a szolgáltatók kötelesek a rendeletben meghatározott adatokat a rendeletben meghatározott elrendezésben feltüntetni, és ez alól a színezés sem kivétel.

„A minta szerinti színes háttérrel kiemelve kell feltüntetni az elszámolási időszakot, a fizetendő összeget és annak befizetési határidejét. A rögzített formában kell megjeleníteni azt is, hogy mennyi az energiafogyasztó megtakarítása az adott számlában elszámolt időszakban és 2013. január 1-jétől összesen.” – közölte az NFM.

A közlönyben megjelent minta szerint így az egyre növekvő megspórolt összegek mellett nem csupán „a rezsidíj csökkentésére vonatkozó kormányhatározat eredménye” szöveg emlékezteti majd az összes felhasználót az energiaárak politikai hátterére, hanem az is, hogy a fekete-fehér számlán a két, pénzösszegeket tarlamazó rubrikában a Fidesz-logó narancssárgájához hasonló szín lesz a kiemelés eszköze.

A Posta már keresi a megoldást a havonta 10 milliónál is több küldemény kezelésére

A Magyar Posta cikkünk megjelenése után közleményben jelezte, hogy "versenypiaci szolgáltatóként képes a folyamatosan változó megrendelői igényekhez való rugalmas alkalmazkodásra. A társaság keresi és hamarosan meg is találja azt a megoldást, amellyel az új előírások szerinti számlák zökkenőmentesen és többletköltség nélkül eljuttathatók a címzettekhez.

Magyarországon mintegy 3,8 millió háztartás van, de a többszázezer hivatal és cég is havonta kap elszámolást az áram- és gázszolgáltatóktól. Így becslésünk szerint az újraszabályozott rezsiszámlák száma havonta elérheti, vagy meghaladhatja a 10 milliót is.