A Corvinuson lógva követelt a HaHa

2013.02.08. 14:01

Pénteki sajtótájékoztatójukat sajátos figyelemfelkeltő akcióval vezették fel a Hallgatói Hálózat (HaHa) aktivistái: egyikük egy 'Minden ideköt' táblával a nyakán lógott lefele sokáig a Corvinus egyetem főépületének emeleti ablakából. A sajtótájékoztatót azért hívták össze, mert pénteken járt le az az ultimátum, amit a szervezet tagjai január 7-én adtak a kormánynak. Ebben azt követelték, hogy a kormány tegyen érdemi lépéseket a felsőoktatás átalakításával kapcsolatos hat pontjuk teljesítésének érdekében.

Mivel azonban szerintük ez nem történt meg, hétfőn országos tiltakozóakciót indítanak. A Haha képviselői a sajtótájékoztatón egy alternatív részmegállapodás pontjait is ismertették. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere ugyanis a mozgalom tagjait kihagyva írt alá egy részmegállapodást a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának vezetőségével. Ebben többek között abban állapodtak meg, hogy lesz államilag finanszírozott hely azon a 16 szakon is, amiket a kormány korábban kizárólag költségtérítéses formában indított volna, viszont ezekre magasabb ponthatárokat hirdetnek meg.

A HaHa akkor elfogadhatatlannak nevezte a részmegállapodást, egyrészt mert az kizárná a civil szervezeteket az egyeztetésekből, másrészt pedig mert a magasabb ponthatárok miatt a 16 szak hátrányos megkülönböztetése továbbra is megmarad.

Pénteken a HaHa tagjai egy alternatív részmegállapodást is ismertettek. Állításuk szerint befejeznék a tiltakozást, ha Balog Zoltán miniszter ezt a dokumentumot írná alá. A "Javaslat az Országos Felsőoktatási Egyeztető Fórum (OFEF) és az emberi erőforrások miniszterének megállapodására" címet viselő dokumentumban a korábbi hat pontos követelésüknek elemei köszönnek vissza. Többek között követelik a hallgatói szerződés eltörlését, a következő tanévre minden szakon egységesen 240 pontos minimumhatárt, a kancellári rendszerről való lemondást és hogy a következő évben minimum a 2011-ben a felsőoktatásra költött összeget fordítsák finanszírozásra.

Cserébe a HaHa tagjai az OFEF nevében vállalják, hogy amíg a kormány betartja a megállapodást, addig nem kezdeményeznek demonstrációt, valamint hogy szakmai javaslataikba folyamatosan bele fogják építeni a hallgatók javaslatait.

Az OFEF decemberben alakult a HaHa, a HÖOK, a rektori konferencia és szakszervezetek részvételével. A fórum célja az volt, hogy a kormánnyal folytatott tárgyalások során ne csak a hivatalos szervezetek képviseljék a hallgatók érdekeit. Ezt a szándékukat azonban nem sikerült keresztül vinni. Hétfőn a belváros közepén terveznek tüntetni a diákok, de lesznek demonstrációk Debrecenben, Pécsen és Szegeden is.