Bajnait temetkezési vállalkozóhoz hasonlították

2013.02.09. 15:45

Közös nyilatkozat elfogadásával támogatta a kormányt szombati országértékelő nagygyűlésén a Civil Összefogás Fórum (CÖF), a Békemenet Egyesület és a Civil Együttműködési Tanács (CET) Budapesten.

A nyilatkozat, amelyet a hallgatóság közfelkiáltással fogadott el, támogatja a kormányzat azon törekvését, amellyel be akarja fejezni az 1989-ben kezdődött rendszerváltást. Az aláírók ugyanakkor elvárják a korrupt politikusok és gazdasági vezetők politikai és jogi számonkérését, egyben sürgették távozásukat a közéletből, és bocsánatkérésre szólították fel őket.

Csizmadia László, a CÖF alapítója, a CET elnöke beszédében bírálta az egykori Gyurcsány- és Bajnai-kormányokat, amelyek álláspontja szerint nemzetközi pénzvilág feltétel nélküli kiszolgálói voltak. Csizmadia bírálta Bajnai Gordont, amiért a Haza és Haladás Egyesület megalakításával civilnek nevezte magát. Szerinte az Együtt 2014 színrelépésével ismét összeállt a 2002-2010 közötti „országrontó balliberális szövetség". A CÖF alapítója beszédében hataloméhség-menetnek nevezte az éhségmenetet, és visszautasította a rasszizmus vádját.

Csizmadia beszámolt a hamarosan elkészülő új civil etikai kódexről, valamint egy új társadalmi szerződés tervezetéről is. Aki politikai pályára lép, megszűnik civilnek lenni, nemtörnek hatalmi babérokra és nem válnak párttá, hangsúlyozta.

Bencsik András, a Békemenet egyik szervezője beszédében Bajnai Gordont egy temetkezési vállalkozóhoz hasonlította, akinek valamennyi cége megszűnt, megsemmisült, kormányfőként pedig ugyanezt folytatta. Álláspontja szerint az egyesült baloldal jelenleg holtversenyben áll a jobboldallal. Azt mondta, hogy a baloldalt csak a zsákmányszerzés vezeti, a jobboldal motivációja jóval erősebb, mert hisznek Magyarország felemelkedésében.

Bodó Barna, a Magyar Civil Szervezetek Erdélyi Szövetségének elnöke, a CET alelnöke azt mondta, Romániában a bíróság által is törvényesnek ítélt módon helyezték ki a székely zászlót, ezért szerinte a zászlóügy jogilag nem, csak politikailag létezik. Szerinte a magyar kormánynak meg kellett szólalnia ebben az ügyben, amiért köszönetet mondott.