Kirakták az MMA-t a Vigadó alapítványából

2013.02.11. 15:12

Kirakták a Vigadó felújításáért felelős alapítvány vezetőségéből a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagjait. A lépés érdekessége, hogy ez az alapítvány a Vigadó vagyonkezelője, ők irányítják és fizetik az épület felújítását. A kormány döntésének köszönhetően az elkészült Vigadó lesz az MMA székháza.

A kuratórium lecserélése több szempontból is érdekes. Furcsa, hogy az illetékes Emberi Erőforrások Minisztériuma szándékosan eltávolítja a Vigadó közeléből azokat, akik számára a kormány átépíti az épületet. Másrészről az alapítványt a Vigadó elkészültével, május 31-én amúgy is megszüntetné egy kormányhatározat. A bíróság ráadásul példátlanul gyorsan döntött: a minisztérium december 27-én, a két ünnep közt terjesztette be a módosítást, és január 3-án már ki is állították a végzést, azaz két munkanap alatt lezavarták az ügyet.

A minisztérium nem volt elégedett

„Dinamizálni szerettük volna a munkát” – magyarázta L. Simon László államtitkár, amikor a váltás hátterét firtattuk. Vajon a minisztérium úgy vélte, hogy az alapítvány nem végezte elég hatékonyan a munkát, és ezért csúszik hónapokat az átadás, kérdeztük. Az államtitkár diplomatikusan annyit  válaszolt: „A tények magukért beszélnek.” Az állami pénz átláthatatlan felhasználásáról szóló információnkra kérdezve L. Simon úgy fogalmazott: „Nem akarok prejudikálni, majd ha a végén átvilágítjuk a beruházást, kiderül.”

A már elhunyt vezetőt is leváltották

A végzés szerint kikerült az alapítványból Zelnik József, az MMA alelnöke, továbbá Balassa Sándor, Kurucz József és Gerzson Pál. Igaz, Gerzson technikalag már négy éve nem volt tagja a kuratóriumnak, mivel 2008-ban elhunyt.

Helyükre három, a kulturális államtitkárhoz köthető vezető került: Sárváry István (a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. Igazgatója), Kazai Viktor (Magyar Koalíció a Kulturális Sokszínűségért), és Jancsák Csaba (az Európai Ifjúsági Kutatóközpont igazgatója)

L. Simon hangsúlyozta, hogy a minisztérium alapítójogával élve döntött az MMA-s tagok lecserélése mellett. A lényeg az volt, hogy „jobban belelássanak a felújítás folyamataiba.”

Az ügyet belülről ismerő informátoraink még hozzátették, hogy a színfalak mögött kiszorítósdi zajlik a kulturális területért felelős államtitkárság, és a kormány kegyeiből e területen mind több hatalmat szerző MMA közt.

Fekete György is lassította a munkát

A Vigadó felújítását még 2006-ban kezdték meg. Az alapítván Budapest legrangosabb kultúrpalotáját szerette volna létrehozni. Az amúgy is tolódó átadást késleltette, hogy a kormány tavaly váratlanul az MMA-nak adta az épületet, hogy ez legyen a szervezet székháza. Az épületet így a felújítás közben kellett áttervezni, hogy adminisztratív funkciókat is elláthasson, azaz legyenek benne irodák, könyvtár, tárgyaló.

A munkát lassította Fekete György is, aki belsőépítészi munkásságára hivatkozva a helyszínen igyekezett a maga elképzeléseire formálni az épületet. Ezeket a próbálkozásokat a szakembereknek információink szerint sikerült leszerelniük, arra hivatkozva, hogy műemléképületről van szó, és így tartaniuk kell magukat az elfogadott tervekhez.