no

Radikális szurkolók az egyetemi fórumon

2013.02.12. 18:44 Módosítva: 2013.02.12. 20:49

Kedd este hatkor megkezdődött az ELTE BTK épületében a felsőoktatási hallgatók fóruma. Az eseményen, bár hívták, nem jelent meg a Magyar Rektori Konferencia, sem a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája, a HÖOK sem. Előbbi szervezet azt mondta, túl rövid határidőt kapott, a HÖOK pedig közgyűlést tart február 16-án, addig nem vesz részt egyeztetéseken.

A fórum megkezdődött nélkülük is, a nagyelőadó, amit délelőtt elfoglaltak a diákok, ismét megtelt, nagyjából körülbelül kétszáz fiatallal, jelentette munkatársunk a helyszínről. A fórumon az egyetemfoglalás gyakorlati részéről, a következő napok terveiről volt szó. Itt hangzott el az is, hogy pénteken ötkor a Középiskolai Hálózat a Deák téren gyülekezik, és onnan a Kossuth térre vonulnak.

Nem hívták viszont azokat a szélsőséges politikai nézetű futballszurkolókat, akik az interneten szerveződtek napközben, és akiknek egy kis, nagyjából tucatnyi főből álló társasága fél hét körül megérkezett a Múzeum körúti egyetemi épülethez. A szurkolókat „akit érdekel egy közös eszmecsere a hallgatókkal, az tartson velünk!” felszólítással csábították hatra az egyetemhez. A szervezet Facebook-oldalára egy kommentben az Anonymus azt írta: „aki a diákok ellen megy, számíthat ránk”.

Az Ultras Liberi felhívására szerveződött fiatalokat a rendőrök igazoltatták, majd, miután egy ideig az épület előtt álltak, bementek az egyetemre is. Munkatársunk szerint a szurkolók közül néhány a folyosón állnak, mások a nagyelőadó oldalába érkeznek be egyesével. Nagyjából tíz perc alatt minden fociszurkoló bement, leginkább a mobiljaikat nyomkodják, néha fényképezik a tömeget – mondta munkatársunk.

Egy idő után, amikor nehéz volt tőlük bemenni, azt kezdték el kiabálni nekik, hogy „gyertek be”, erre a fociszurkolók azt mondták, hogy szavazzák ezt meg, megszavazták, de akkor az ultrák közölték, hogy nem hisznek a demokráciában. Egy idei tovább álldogáltak a sarokban, majd rövid verbális összecsapás volt köztük és a diákok között.

Egy radikális futballszurkoló szót kért, és amikor szót kapott, arról beszélt: az itt lévő diákok ingyen felsőoktatást kérnek, és azt is, hogy elhúzhassanak szabadon ebből az országból. 1945-ben és 1956-ban az egyetemisták meghaltak az országért, mondta emelt hangon, majd azzal zárta szavait: azt kívánja, hogy a jelenlévők mindegyike Londonban egy McDonald'sban dolgozva éhen dögöljön, „szégyelljétek magatokat” – kiáltott be egy társa. Ezután az ultrák távoztak a teremből, majd kisebb, a röghöz kötésről kezdett folyosói vita után az egyetem épületéből is. A drukker hozzászólását megtapsoló fórum egyik résztvevője szerint látszott, hogy csak a média miatt jöttek, különben meghallgatták volna a válaszokat, és megtudták volna, hogy ingyenes felsőoktatást nem kérnek.

A fórumon ezután egy oktató jelentkezett, arról beszélt, hogy egy dékánhelyettes azt mondta neki: az oktatók függelemsértést követnek el, ha részt vesznek az egyetemfoglaláson. „Én erre úgy reagáltam, hogy eljöttem ide” – tette hozzá; megtapsolták. Kérte viszont, hogy a tiltakozó diákok az órákat, előadásokat ne lehetetlenítsék el. A fórumon ezután munkacsoportok alakultak az operatív feladatokra, így az egyetem vezetőivel folyó tárgyalásokra vagy a a középiskolásokkal való kapcsolattartásra. Munkatársunk szerint szemmel láthatólag most is többen benn terveznek maradni, és holnap estére újabb fórumot hirdetnek. Az egyetem épülete körül változatlanul sok a rendőr.

Közben Klinghammer István, az ELTE volt rektora, a felsőoktatási államtitkári poszt várományosa az MTI-nek azt mondta: a hallgatói szerződés morális kérdés, és ha valaki az állam támogatására igényt tart tanulmányaihoz, akkor azt valamilyen formában a későbbiekben törlesztenie is kell a közösségnek. Ugyanakkor, tette hozzá, a feltételekről lehet tárgyalni. Szerinte ilyen feltétel, hogy mennyi időn belül, hány évet kell Magyarországon dolgozni, illetve, hogy mi van azokban az esetekben, amikor valaki, bár szeretne, de nem tud elhelyezkedni.

A Hallgatói Hálózat hatpontos követelésrendszerének utolsó pontjáról, a röghöz kötésről azt mondta: nincs szó röghöz kötésről, és ebben nem lehet engedni, mert ez morális kérdés. Ha valaki a közösség támogatására igényt tart, akkor valamilyen módon törleszteni is kell, és ha valaki úgy gondolja, hogy „teljesen szabad akar maradni”, számára a Diákhitel2 konstrukció rendelkezésre áll, mondta a hírügynökségnek Klinghammer.