Totálisan megbénul a kamionforgalom

2013.02.12. 07:56 Módosítva: 2013.02.12. 15:05

Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú, narancssárga figyelmeztetést adott ki a várható havazás miatt Győr-Moson-Sopron és Vas megyére. Ez azt jelenti, hogy 24 óra alatt húsz centiméternél is több friss hó várható.

Az Útinform kedd reggeli jelentése szerint a Dunántúl több megyéjében is havazik, egyes dél-dunántúli megyékben pedig ónos esőre kell számítani, ráadásul Pest megye nyugati részén – Perbál, Tinnye, Budakeszi és Telki környékén – a nagy erejű szél hóátfúvásokat okoz.

Délelőtt Komárom-Esztergom megyében lezárták a Tata és Kömlőd közötti utat hóátfúvás miatt, kerülni Környe irányában lehet. Átmenetileg le kellett zárni a Gánt megközelítését biztosító utat is a kecskédi repülőtérnél lévő elágazásnál, mert az út Fejér megyei részén baleset történt.

tumblr mi0lg8uEx41qzl1ivo1 r1 1280
Fotó: Index

A korábbi havazás miatt még letaposott havas a mellékutak többsége a Mátrában, Eger, Nyékládháza, Edelény és Sátoraljaújhely körzetében. Putnoknál jeges, Nyíregyháza és Balassagyarmat körzetében deres az alsóbbrendű utak egy része.

Baleset miatt délelőtt lezárták a 84-es út Sopront elkerülő szakaszát, délre már ismét járható volt az út.

A Magyar Közút több mint kétszáz munkagéppel takarítja az utakat.

Kamionstop

A 7,5 tonnánál nehezebb, Szlovéniába és Olaszországba tartó teherautók nem léphettek be Rajkánál, Hegyeshalomnál, Vámosszabadinál, Sopronnál és Kópházánál. Erről a Győr-Moson-Sopron megyei védelmi bizottság döntött.

A Brno-Pozsony autópályán (D2) a 3,5 tonnánál lezárták a Magyarországra tartó kamionok előtt a cseh-szlovák határátkelőt kedden délelőtt. Az intézkedésre azért volt szükség, mert Magyarországon az intenzív havazás következtében súlyos közlekedési gondok keletkeztek, Szlovákiában pedig már megtelt az autópálya melletti összes parkolóhely.

Zala megyében már majdnem nyolcszáz kamion vesztegel, közölte a rendőrség. A szlovén-magyar határon, Tornyiszentmiklósnál és Rédicsnél már a szlovén rendszámú kamionokat sem engedik be, mert a rendkívüli időjárás miatt továbbra is le van zárva a szlovén-olasz határ. Az olasz hatóságok tájékoztatása szerint ez az állapot akár két-három napig is eltarthat.

B. Nagy László Csongrád megyei kormánymegbízott ezért kedden 9 órától megtiltotta a nagylaki átkelőnél a Szlovénia és Olaszország irányába tartó 7,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárművek, különös tekintettel a veszélyes anyagot szállító járművek belépését magyar területre.

Nem sokkal 13 óra után ideiglenesen megszűnt a forgalomkorlátozás a magyar-szlovén határon, így a várakozó teherjárművek folytathatják az útjukat - közölte honlapján kedd délután a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Délelőtt a szlovén hatóságok részben feloldották a kamionokra hétfőn elrendelt forgalomkorlátozást, így a szlovén rendszámú járművek már akkor elindulhattak. Az olaszországi rendkívüli időjárási viszonyok miatt hétfő reggel óta nem léphették át a magyar-szlovén átkelőket a tranzitforgalomban közlekedők, kedd hajnaltól pedig már a Szlovéniába igyekvő járműveket is megállították a határon.

Újabb kamionok akadtak el Veszprém megyében: a 82-es főúton Cseszneknél és a 8-as főúton a litéri elágazónál.

A 75-ös főúton, a 15-16. kilométer között elakadt, a Veszprémből Tapolcára vezető úton árokba csúszott egy kamion. Kora reggel egy autó Pápa mellett akadt el a havas úton, írja az MTI.