Az ELTE dékánja elküldte a tüntetőket

2013.02.12. 10:44 Módosítva: 2013.02.12. 11:24
Nagyjából negyven hallgató töltötte az éjszakát az ELTE bölcsészkarának két termében, kedd reggel nyolckor pedig már újabb fórumot tartottak. A cél ugyanaz, mint előző nap: bevonni az intézmény diákjait a foglalásba, és azt minél hosszabb ideig fenntartani. Egyelőre egy termet tartanak, ahonnan a dékán elküldené őket.

Kedd délelőtt kisebb konfliktus lett abból, hogy az ELTE BTK egyik előadóterméből nem vonultak ki a tiltakozó diákok. Az egyetemi bojkottot akaró tiltakozók már hétfő délelőtt óta foglalják a termet, néhány tucatnyian bent is aludtak az épületben, és a délután hatra meghirdetett újabb nagy fórumukig mindenképpen maradnának.

Délelőtt tízkor azonban egy tanár jelent meg tanítványaival az előadóteremben, és előadást szeretett volna tartani. Az órára érkező hallgatók többen voltak mint a teremben lévő egyetemfoglalók. Ennek ellenére a tanulni akarók hátráltak meg. Több órára igyekvő diák is ragaszkodott volna az óra megtartásához, egyikük azzal érvelt, hogy ő önköltséges hallgató, fizetett a félévért.

Nem sokkal később megjelent a teremben Dezső Tamás, a bölcsészkar dékánja. Felszólította a teremfoglalókat, hogy menjenek el, mert semmilyen indok sem lehet elég erős ahhoz, hogy a több ezer hallgató jogait korlátozzák. A teremfoglalók erre azt mondták, hogy ők sem örülnek, hogy ez így alakult, de csak így tudják képviselni az érdekeiket. A diákoknak felajánlottak egy másik termet, de azt nem fogadták el.

Ugyan a termet nem adták fel, de eredeti tervüket megzavarta a dékán fellépése és a korábbi vita a tanulni akarókkal. Az órák kedd délelőtti megzavarásának ötletét a tiltakozók egy időre feladták, és átbeszélték, hogy mi történjen délutánig. Végül abban maradtak, hogy mivel kerülni akarják a konfliktusokat a diákokkal és a tanárokkal, csak azokat az órákat fogják a fórumukkal meglátogatni, amelyeknek az oktatóival korábban egyeztettek már erről, és akikről tudni lehet, hogy támogatják az egyetemfoglalást.

Nagy bojkottot terveztek

Hétfőn már a Hallgatói Hálózat délutáni tüntetése előtt is akcióztak a diákok az ELTE BTK-n. Közel negyvenen elfoglaltak egy termet, majd pedig az épületben zajló többi órát megzavarva próbáltak diákokat toborozni a hallgatói fórumukra. Akkor kevesen csatlakoztak hozzájuk, az aktivisták beszámolója szerint az oktatók általában lelkesebben fogadták őket, mint a diákok. Igazán sokan csak akkor lettek, amikor a délutáni tüntetés követő vonulás váratlanul az egyetem előtt ért véget, a résztvevők pedig beszivárogtak az épületbe.

Bár több százan később még jártak egyet a városban, és rövid időre elfoglalták a Corvinust és a Színművészeti Egyetemet is, végül visszatértek a BTK-ra, ahol hajnali háromig tartottak hallgatói fórumot. A fórum főleg a foglalás házirendjének a kialakításáról, és az újabb hallgatók bevonásának kérdéséről szólt. Végül azt szavazták meg, hogy kedden folytatják az órák megzavarását. A hétfői tapasztalatokból kiindulva azonban ezentúl nem egyszerűen rövid beszédekkel tervezik megakasztani az órákat, hanem rögtönzött hallgatói fórumokat kívánnak tartani a termekben talált diákokkal. Ennek a végén pedig megszavaztatják őket, véget akarnak-e vetni órájuknak, és csatlakoznak-e az egyetemfoglaláshoz. Ezt a tervet azonban a kedd reggeli konfliktusok után elvetették.

Éjszakára csupán körülbelül negyven diák maradt benn az épület két nagyelőadójában, de a hétfő esti több száz fős tömegből sokan ígérték, hogy a nap folyamán visszatérnek. Az egyik bennalvó aktivista kedd reggeli beszámolója szerint meg lehetett szokni a bennalvást, nem volt nagyon kényelmetlen a padsorok között a földön feküdni. Elmondta azt is, hogy nagyon elszántak, de ha hosszabb távon akarnak benn maradni az egyetemen, akkor ennél többen kell lenniük. Számítása szerint nagyjából kétszáz hallgató kéne ahhoz, hogy rotálódva az „egyetemet meg tudják tartani.” Kedden délutánra ezért újabb fórumot szerveznek, estére pedig több zenésszel is tárgyalnak, hogy a hétfőihez hasonlóan koncertek is legyenek az elfoglalt termekben. A fórumra meghívták a HÖOK által életre hívott Országos Felsőoktatási Egyeztető Fórum tagjait is, hogy közösen találják ki a további teendőket.

A dékán már este sem örült

Hétfő este közleményben ítélte el a foglalást Dezső Tamás, a kar dékánja. Mint fogalmazott, a kar támogat minden, a felsőoktatási kérdésekről folyó érdemi párbeszédet, ugyanakkor nem fogadja el azt a módszert, amely „engedély nélküli teremfoglalással, az egyetemi előadások síppal-dobbal történő megzavarásával, esetleg egy erőszakos blokád fenntartásával ellehetetleníti az egyetemszerű működés feltételeit.”

December óta zajlanak nagyobb diáktüntetések az országban. Bár a felsőoktatást nagy lendülettel átalakító kormány több ponton engedett a diákok követeléseinek, pénteken derült ki, hogy az alaptörvénybe kívánják helyezni a hallgatói szerződést. A szerződés a tüntetése kezdete óta a hallgatók által leginkább támadott kérdés volt, ezért a döntés érzhető lendületet adott a hétfői tüntetéseknek is. Budapest mellett Pécsen is egyetemet foglaltak a diákok. A pécsi BTK épületén mintegy negyvenen aludtak benn, kedden pedig újabb fórumot tartanak.