Szerdán ötven centi hó is eshet

2013.02.12. 17:21 Módosítva: 2013.02.12. 18:02

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdára piros figyelmeztető előrejelzést adott ki Zala és Vas megyére hófúvás és újabb havazás miatt. A Vas megyei katasztrófavédelem szakmai irányításával készenlétbe helyezik a polgári védelemi szervezeteket, valamint felkészülnek az Őrség Mentőcsoport esetleges bevetésére is. A hivatásos és önkormányzati tűzoltóságok felkészülnek arra, hogy több műszaki mentést kell majd végrehajtaniuk, és a veszélyesáru-szállítók figyelmét is felhívják arra, hogy lehetőség szerint korlátozzák fuvarozási tevékenységüket.

idoo
Fotó: met.hu

Narancs riasztás Veszprém és Győr-Moson-Sopron megyében

A havazás és a várható hótorlaszok miatt csak a legszükségesebb esetben induljanak útnak - kéri a közlekedőket a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú, narancssárga figyelmeztetést adott ki Veszprém és Győr-Moson-Sopron megye területére, az előrejelzés alapján nagy mennyiségű friss hó hullhat; éjfélig 15-25 centiméter friss hó várható. Veszprém megyében az eddig lehullott hóréteg vastagsága nyolc centiméter, és folyamatosan, változó intenzitással havazik.

A felerősödő szél helyenként viharossá válik, így a friss hóból hófalakat, hótorlaszokat emelhet.

A balesetek elkerülése érdekében a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kéri a lakosságot, hogy folyamatosan figyeljék a közlekedési információkról szóló híradásokat. Ha az utazást nem lehet elhalasztani, csak téli gumival felszerelt gépjárművel induljanak útnak, és szükség esetén használjanak hóláncot.

A Nyugat-Dunántúlon szerda éjfélig nagy mennyiségű hó várható. A nagyobb mennyiségű hó főként Vas és Zala megyében, Veszprém megye nyugati részén, Győr-Moson-Sopron megye nyugati felén/harmadán jellemzően kb. 25-50 cm között valószínű.

A Dunántúl középső részén (a Komárom-Somogy sávban) jellemzően 15-20 cm valószínű, ezen belül kelet felé gyorsan csökkenő mennyiség becsülhető.

Borult idő várható

Szerda estig erősen felhős vagy borult idő várható, keleten, északkeleten lesz vékonyabb a felhőzet az OMSZ előrejelzése szerint. Északkelet kivételével többfelé várható csapadék: a Nyugat-Dunántúlon ismétlődő, váltakozó intenzitású havazásra számíthatunk, másutt egyre inkább eső valószínű, éjszaka az Északi-középhegységben átmeneti ónos eső sem zárható ki. Az északi szél Nyugat-Dunántúlon estétől megerősödik, szerdán néhol viharossá fokozódik, ezért ott hófúvásra is számíthatunk.

ido
Fotó: idokep.hu

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2, +3 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán általában 3, 9 fok között, a Nyugat-Dunántúlon 0 fok körül várható, a Tiszántúlon 10 fok felett is lehet.

Távolabbi kilátások

Az Időkép azt írja, csütörtökön napközben fokozatosan megszűnik a csapadék, mérséklődik a szél, de nyugaton még kialakulhat hófúvás. Továbbra is nyugaton lesz hidegebb, keleten enyhébb az idő. Péntektől már szárazabb időre van kilátás, csak elszórtan fordulhat elő hószállingózás. Hajnalonként a vastagabb hóval borított nyugati, északnyugati tájakon kemény fagyokra kell számítani, napközben is itt lesz hidegebb, a hómentes tájakon az enyhébb idő.