A TEK nem mond le az Audikról

2013.02.13. 11:36

A Terrorelhárítási Központ közleményben tudatta, hogy tudomásul vette, a Miniszterelnökség nem járul hozzá a TEK 15-40 milliós Audikat vegyen összesen 728 millióért, és felülvizsgálja a további tételek (ruházat,  mobiltelefon) beszerzését. A hvg.hu azt írta, hogy a testület új mobiltelefonokra előfizetésekkel együtt 271,6 millió forintot, bevetési ruházatra pedig még 90 millió forintot tervez költeni. Az idén 13,4 milliárd forintból gazdálkodó TEK a közbeszerzés mellőzését kérte.

Mint írják, a TEK vezetése tisztában van azzal, hogy „Lázár János államtitkár a beszerzés vonatkozásában felelős döntést hozott, azonban nem állt rendelkezésére minden szükséges információ a beruházással kapcsolatban”. Ezért Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ főigazgatója szerda reggel személyesen egyeztetett Lázár Jánossal, hogy kibontsa az igazság minden részletét, és tételesen beszámoljon a beszerzendő eszközökről és a felhasználásuk módjáról.

2013. január 1-jétől a szervezet több mint 200 fővel bővült, a meglévő kilenc bevetési egység mellé öt új vidéki műveleti osztály (Debrecen, Békéscsaba, Pécs, Szombathely és a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér) csatlakozott, így a vidéken élő emberek biztonságát tovább tudják növelni – érvelt a TEK. Az új állománynak ugyanazokat a felszereléseket és feltételeket lehet biztosítani, mint a meglévő egységeknek, így Hajdu arra kérte Lázárt, hogy a TEK beszerzési kérelmét újra vizsgálja meg.