Érdről mozgatták a budapesti kuplerájokat

2013.02.13. 16:34
Kedden, azon a napon amikor az ügyészség hat újabb embert gyanúsított meg a V. László-ügyben, a BRFK nyomozói budapesti kuplerájokon ütöttek rajta, és őrizetbe vették a pesti éjszaka ismert figuráját, R. Kamilliót. A rendőrség nem válaszol a két nyomozás kapcsolatát firtató kérdésekre.

Közel egy éves előkészítés után ütöttek rajta a rendőrök kedden egy bordélyházakat működtető hálózaton, mondta Szigeti József, a Budapesti Rendőr-főkapitányság bűnügyi főosztályának vezetője szerdai sajtótájékoztatóján. Összesen közel kétszáz egyenruhás vett részt a keddi akcióban, a BRFK munkatársaival a Terrorelhárítási Központ és a Készenléti Rendőrség támogató egységei is együttműködtek. Az akció tíz, budapesti és Pest megyei helyszínen zajlott egy időben.

Egyelőre összesen tíz embert gyanúsítottak meg üzletszerű kéjelgés elősegítésével, közölte Szigeti. A Btk. szerint „aki bordélyházat tart fenn, vezet, vagy annak működéséhez anyagi eszközöket szolgáltat, öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő”. A tízből öt embert vettek őrizetbe, és négyük esetében előzetes letartóztatást is kezdeményeztek. A főosztályvezető megjegyezte, hogy a gyanúsítottak száma valószínűleg még nőni fog.

A gyanú szerint a bűnszervezet minimum 2009 óta működött. A prostituáltak szolgáltatásait internetes oldalakon hirdették, a telefonszámok pedig a szervezet érdi, Enikő utcai diszpécserközpontjában csöngtek ki. Ez a központ hat telefonvonallal működött. A prostituáltak maguk nem Érden, hanem Budapesten voltak. A rendőrök három bordélyházként működtetett helyiségre csaptak le, egy ferencvárosi pincehelyiségre, egy újbudai, Etele úti, valamint egy Bajcsy-Zsilinszky út lakásra, hangzott el a sajtótájékoztatón.

Egyszerre, egy időben nagyjából húsz ember dolgozott, helyszínenként minimum két nő nyújtott szexuális szolgáltatásokat 13 ezer forintos alaptarifáért, mondta el újságírói kérdésre Szigeti József. Elmondta azt is, hogy az internetes hirdetésekben nem a szolgáltatásokat ténylegesen nyújtó nők képeit használták. A rendőrségi akció a Ferenc körúti bordélyház egyik szomszédja, egy társasházi lakó bejelentés nyomán indult, közölte a főosztályvezető.

Az őrizetbe vett emberek egyike az 54 éves R. Kamilló. Ő, ahogy a Népszabadság írta a rajtaütésről szóló cikkében, a fővárosi éjszakai élet egyik emblematikus alakja, és már több mint huszonöt éve háborítatlanul űzte az ipart. A többi négy gyanúsított közül egy férfi (I. Miklós), három nő (G. Pálné, G. Gabriella és H. Andrea). R. Kamilló azokban a körökben mozgott, mint V. László. Közös üzleti múltjuk is volt, a cégtár adatai szerint a BOR SHOW Vendéglátóipari Betéti Társaságnak például egymás után voltak kültagjai 1996-ban.

R. Kamillió most a Híd Söröző Kereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója. A cég székhelye a Ferenc körút 17 szám alatt van, a Western Pubról van szó. Ennek a szomszédságában volt a bordélyházként működtetett pincehelyiség, ahol a rajtütés volt. Az éttermet szerda délelőtt zárva találtuk, a sötét kirakatban egy nyomtatott papírlap hirdette, hogy ez a Híd Söröző telephelye, az ügyvezető igazgató pedig R. Kamilló, akinek nemcsak a nevét írták ki, hanem egy telefonszámot is hozzá. A telefonszámot megpróbáltuk felhívni szerda délután, de két csengés után bontott a vonal.

Bár Szigeti József nem adott választ az erre vonatkozó kérdésünkre, valószínűleg nem csupán véletlen egybeesés, hogy éppen kedden hat újabb embert gyanúsított meg a Központi Nyomozó Főügyészség a V. Lászlóhoz köthető bűnszervezet elleni nyomozásban. Az ügyészség szerdán közleményben arról számolt be, hogy kedden „számos helyszínen” eredményes házkutatást tartottak, hat embert előállítottak, gyanúsítottként kihallgattak, majd őrizetbe vettek. A gyanú a tényleges bevételek eltitkolására, költségvetési csalásra vonatkozik. A nyomozók szerint 2010-ben, 2011-ben és 2012-ben évekre 16, a V. László vezette bűnszervezethez köthető cég összesen 825,2 millió forint vagyoni hátrányt okozott a költségvetésnek azzal, hogy nem fizették be ezt a pénzt adóként.

Az ügyészség szerint a bűnszervezet irányítói kötelezően betartandó szabályokat alkottak az érdekeltségükbe tartozó szórakozóhelyek vezetőinek. Arra utasították őket, hogy a bevételeket csak egy bizonyos, meghatározott összegig szerepeltessék a pénztárgépekben, és előírták, hogy az eltitkolt bevételeket milyen célra használják fel, illetve hogy a tényleges bevételek mekkora részét adják át nekik, írta az ügyészség.

A hatból négy gyanúsíott ügyvezető egyszerre több gazdasági társaságban is. Mind a hatan tagadták a terhükre rótt bűncselekmények elkövetését, és panasszal éltek mind a megalapozott gyanú közlése, mind pedig az őrizetbe vétel ellen, közölte az ügyészség. A V. László-ügyben folyó nyomozásban eddig összesen 18 gyanúsítottat vont eljárás alá a főügyészség. Nyolcan előzetes letartóztatásban, hatan őrizetben vannak, négyen szabadlábon védekeznek.