Orbán: Kormányátalakításról nem tudok

2013.02.15. 08:20 Módosítva: 2013.02.15. 08:53

Kormányátalakításról nem tudok, az államtitkárok cseréjéről pedig a miniszterek döntenek, mondta Orbán Viktor az Emberi Erőforrások Minisztériumában zajló átalakításokról az MR1 Kossuth rádió reggeli műsorában. "Kormányátalakításnak azt nevezzük, amikor a miniszterek csereberéje zajlik, és ilyen tervem nincs" - jelentette ki. A kormányfő azt mondta: nyolc minisztere van, akik nagy területekért felelnek, tulajdonképpen kis miniszterelnököknek is tekinthetők. Rendkívül nagy önállósággal rendelkeznek, személyzeti ügyekben is dönthetnek, amihez persze a kormányfő beleegyezése is szükséges.

Mint mondta: Balog Zoltán viszonylag új miniszternek tekinthető, aki tavaly május óta van a posztján. A miniszter most kereste meg őt azzal, hogy bizonyos változtatásokat szeretne a tárcánál. Ezek nem a személyekről szólnak, inkább munkaszervezési kérdésről van szó, mondta Orbán Viktor.

Óriási átalakítások zajlanak a közoktatásban, most készülnek átalakítani a szakképzés rendszerét, a felsőoktatási kerekasztalban pedig tárgyalni kell az érintett szereplőkkel. Egy ember ennyi munkát nem tud ellátni, ezért volt szükség arra, hogy a tárca növelni tudja a kapacitásait, mondta a kormányő. Arra a kérdésre, hogy változás lesz-e a kulturális államtitkári poszton is, Orbán azt válaszolta: ha lesz változás, majd be fogják jelenteni.

Az európai válság elvitte azt a GDP növekedést, amit 2011-ben sikerült előállítani, 2013-ban ezért az a feladvány, hogy ismét növekedő pályára álljon a magyar gazdaság, mondta a gazdaság helyzetéről Orbán Viktor. A kormányfő szerint a gazdaság állapotát mutató hat adatból öt rendben van: így az államadósság mértéke, a költségvetési hiány, a külkereskedelmi mérleg, a folyó fizetési mérleg és a foglalkoztatás kedvező képet mutat, csak a növekedés állt le. Orbán szerint fontos szakmai bravúr, hogy zsugorodó gazdaság mellett ma többen dolgoznak mint korábban. "Azt várom a gazdasági minisztériumtól, hogy olyan programokat indítson el, amivel ösztönözni lehet a gazdaság növekedését" - mondta a kormányfő. Ide sorolta a vállalkozói hitelezés újbóli beindítását, és a kis- és középvállalkozások 10 milliárd forintos munkahelyteremtő támogatását.

A miniszterelnök szerint a napokban lezajlott dollárkötvény-kibocsátással eldőlt, hogy Magyarország a Nemzetközi Valutaalap (IMF) nélkül is képes megállni a saját lábán. A kötvénykibocsátás eredménye azt is bizonyítja: óriási bizalom van a magyar gazdaság iránt, amelyet kiszámíthatónak látnak a befektetők. Orbán szerint az az állampapír, amit hatszorosan jegyeznek túl, nem minősül bóvlinak, mert bóvliért nem szoktak sorban állni.