Állami kézbe kerül a vakcinagyártás

2013.02.18. 08:21

A kormány új cég alakításával belép az oltóanyaggyártásba, és egyből át is veszi a vezető szerepet – írja a Népszabadság. A lap szerint a kormány rábólintott Balog Zoltán humánminiszter javaslatára: az MNV Zrt. és a jelenlegi gyártó, az Omninvest közös, állami többségű céget alapít.

Az Omninvest régóta piacvezető cég, ám a helyzetét beárnyékolja, hogy bár a tulajdonosok összetétele az offshore háttér miatt hosszú ideig ismeretlen volt, a cég 2006-ben mégis kétmilliárd forint állami támogatást kapott. A madárinfluenza-vírus elleni vakcina gyártásához fűződő remények azonban nem váltak be, a befektetésnek alig a tizede térült csak meg.

A kormányváltás után a cég ellen vizsgálat indult, és a Kehi végül feljelentést tett jogosulatlan gazdasági előny megszerzése miatt, mondván, az Omninvest törvényellenesen használta fel a kétmilliárdos támogatást. A cég ezt vitatta, de visszafizették a pénzt és annak kamatait.

A lap szerint az Omninvest szerkezetét 2012-ben átalakították, hogy átlátható legyen: egy Romániában újonnan bejegyzett cég tulajdonába került, amelyen öt magyar ügyvezető osztozik egyenlő arányban. A cégadatok szerint 2012 márciusától az Omninvest Oltóanyag-termelő és Kutatásfejlesztő Kereskedelmi Kft. mellett Nagy Dezső Attila is tulajdonos a vakcinát ténylegesen gyártó Omninvest Development Kft.-ben.

A cég 2011 végére komoly bajba került, és csak az állami közbeavatkozás mentette meg: az Omninvestnek a 2012-es vakcinák legyártásához finanszírozási előleget kellett kérnie az államtól. A Népszabadság információi szerint Balog Zoltán miniszter több javaslatot is kidolgozott a kormánynak. Egy új oltóanyaggyár legalább három-négymilliárd forintba került volna, ezért ezt elvetették, ám az oltóanyaggyártás állami kézbe vétele már akkor felmerült.

Ésszerűbb volt közös céget alakítani az Omninvesttel. Ennek élén négytagú bizottság állna, amelybe az MNV Zrt., az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Országos Tisztiorvosi Hivatal és az Omninvest delegálna egy-egy tagot. A decemberi kormánydöntés óta a szükséges dokumentumok előkészítése zajlik.