Szétszakítanák Tengelict

2013.02.18. 15:17

Népszavazást kezdeményeztek négy településrész elválásáról a Tolna megyei Tengelicen, az aláírásgyűjtő íveket már hitelesítette a helyi választási iroda vezetője.

A község honlapján közzétett határozatok szerint a kezdeményezők azt szeretnék elérni, hogy Jánosmajor és Alsóhídvég Szedreshez, Középhídvég és Katalinpuszta Kölesdhez tartozzon.

Tengelic nagyobb térképen való megjelenítése

A népszavazási kezdeményezés mellett népi kezdeményezést is indítványoztak a külterületeken élők; a községben a népszavazáshoz 300, a népi kezdeményezéshez, amellyel azt érhetik el, hogy az elválást tárgyalja meg a képviselő-testület, 160 támogató aláírásra van szükség.

Lőrincz Mária, a népszavazás egyik, Jánosmajorban élő kezdeményezője elmondta: főként közlekedési okból szeretnének a szomszédos Szedreshez tartozni, ami három kilométerre fekszik Jánosmajortól, Tengelic pedig körülbelül tíz kilométerre van.

Érdekességek Tengelicről

  • Tengelicén töltötték az eddigi leghosszabb, 205 méteres kolbászt Magyarországon.
  • Tengelicen halt meg 2009-ben a H1N1 influenzavírus második magyar áldozata.
  • A település neve megegyezik egy különösen olasz vadászok által közkedvelt madárfajéval, amit a népnyelv stiglincnek ismer.
  • 1991-ben Tengelicen rendezték meg a hexasakk világbajnokságot.

Megjegyezte: 2013. január 1-től Tengelic a paksi járáshoz tartozik, amelynek székhelyére, Paksra csak kerülővel, Szekszárdon keresztül tudnak eljutni autóbusszal.

A 2390 fős Tengelichez 11 külterület tartozik, ahol mintegy 700 ember él. A kezdeményezés által érintett négy külterületen élők száma 171.