Vádemelés horogkeresztes gyűrű miatt

2013.02.18. 12:10

Gyorsított bírósági eljárást kezdeményezve vádemelést javasolt a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK)  az ellen a férfi ellen, akit februárban a "becsület napi" rendezvényről önkényuralmi jelkép használata vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt állítottak elő – közölte a rendőrség hétfőn a honlapján.

Február 9-én a Normafánál és a Vérmezőn a 68 évvel ezelőtti budavári kitörési kísérletre emlékeztek. A XII. kerületi Normafánál, a Jánoshegyi út végénél lévő parkoló mögötti réten mintegy 150, többségében fekete dzsekit, fehér fűzős bakancsot viselő, kopaszra nyírt résztvevő gyűlt össze. Néhány órával később az I. kerületben tartottak megemlékezést, itt mintegy 400, főként katonai formaruhába öltözött ember jelent meg.

A "becsület napjának" nevezett megemlékezések végén megkoszorúzták a kitörésben elesett katonák jelképes sírját, egy általuk vitt fakeresztet, amelyre egy világháborús német katonai sisakot tettek. A megemlékezők egy része a Széll Kálmán téren gyülekezett, őket ott mintegy húsz antifasiszta ellentüntető várta. A két csoportot kettős rendőrsorfal választotta el.

A BRFK a rendezvény után a honlapján közölte, hogy a rendőrök délután egy embert előállítottak a Széll Kálmán téren tiltott önkényuralmi jelkép használata vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt. A rendőrség hétfői közleményében azt írta: a gyanúsított, V. I. Károly 25 éves füzesgyarmati lakos a Széll Kálmán téren tartott rendezvényen, nagy nyilvánosság előtt egy horogkereszttel ellátott gyűrűt úgy viselt, hogy azt a rendezvényen részt vevők is láthatták. A biztosításban részt vevő rendőrök is észlelték a bűncselekményt, ezért vele szemben intézkedtek, majd előállították.

A gyanúsított kihallgatása során elismerte a bűncselekmény elkövetését, a gyanúsítás ellen panaszt nem jelentett be – tették hozzá. A szabadlábon védekező gyanúsítottal szemben a nyomozást a nyomozó hatóság befejezte és az ügyet múlt pénteken vádemelési javaslattal továbbította az ügyészséghez "kezdeményezve a büntetőeljárás bíróság elé állítás keretében, gyorsított eljárásban történő vizsgálatát" – olvasható a rendőrségi közleményben.