Videó buktatta le a korrupt orvosszakértőket

2013.02.18. 10:35

Vesztegetéssel vádol két, a beutaltak leszázalékolását is végző egri orvos szakértőt a Miskolci Nyomozó Ügyészség.

Martossy György osztályvezető közölte, "a fontosabb ügyben intézkedésre hivatott hivatalos személy által, kötelességszegéssel és üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatt" 71 emberrel - köztük a két orvos szakértővel szemben - a Legfőbb Ügyészség kijelölése alapján indult nyomozás Miskolcon.

Az első- és másodrendű vádlottak korábban orvos szakértőként dolgoztak az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézet Egri Kirendeltségén, és a vád szerint 2010 júniusától 2010. november végéig a hozzájuk forduló betegeknek kenőpénz átvételéért cserébe, okiratokat hamisítva, kedvező leleteket állítottak ki.

A vádirat szerint a két orvos szakértő 44, illetve 29 esetben járt így el. A kenőpénzt átadók esetében az orvosok megállapították és dokumentálták a leszázalékoláshoz, avagy baleseti járadék megállapításához szükséges, 50 százalékot meghaladó egészségkárosodást. Ez azonban nem felelt meg a valós egészségi állapotnak.

A leszázalékolásban, baleseti járadékban, emelt összegű családi pótlék, rokkantsági nyugdíj megállapításában érintettek 5 ezer és 200 ezer forint közötti összeget adtak át a főorvosként dolgozó gyanúsítottaknak a kedvező szakvélemény kiállítása érdekében.

Az osztályvezető elmondta, bírói engedéllyel 52 olyan videofelvétel készült a nyomozás során, amely alapján egyértelműen megállapíthatók a pénzátadás körülményei, a helye, a pontos időpontja. A felvételeken látható és hallható az összeg nagysága és az orvos szakértő ezzel kapcsolatban kifejtett véleménye is. Ugyanakkor a nyomozás során 187 olyan telefonbeszélgetést is rögzítettek, amelyek a videofelvételeken rögzítettekhez kapcsolódva, azokat kiegészítve és megerősítve bizonyítékul szolgálnak.

Az esetek egy jelentős részében az orvos szakértők szintén orvos ismerősei közvetítőként nyújtottak segítséget a kenőpénz átadásához, ezért a két orvos szakértő mellett további öt orvossal szemben emelt vádat az ügyészség.

A 71 gyanúsított ellen február 12-én emelt vádat a Miskolci Nyomozó Ügyészség az Egri Törvényszéken. A vagyonelkobzás biztosítására az egyik orvos szakértő esetében nagyobb összegű pénzt zároltak a nyomozás során - közölte Martossy György.