A rektor lepattintotta a HÖK-ös feljelentést

2013.02.19. 14:44

Mezey Barna, az ELTE rektora nem válaszol a bölcsészkar HÖK-elnökének levélére, amelyben Garbai Ádám a tüntető diákokkal szimpatizáló oktatók ellen kér munkajogi lépéseket. A rektor semmilyen intézkedést nem tesz az ügyben, mondta az Indexnek Fábri György, az egyetem kommunikációs rektorhelyettese. "A rektor az egyetemen zajló teremfoglalásról naponta 20-30 levelet, e-mailt és telefont kap különböző tartalommal. A HÖK-elnök levelét az egyetem vezetése nem tartja olyan súlyúnak, hogy arra válaszolni kelljen" - fogalmazott Fábri György.

Garbai Ádám, az ELTE BTK hallgatói önkormányzatának elnöke egy levélben jelentette fel azokat az oktatókat, akik szimpatizálnak a tüntető diákokkal, beengedik őket az óráikra, hogy ott elmondhassák érveiket. Garbai szerint más karok oktatói is részt vesznek az illegális egyetemfoglalásban. Emiatt az órák megszakadnak, és az a HÖK-elnök szerint ez sérti a tanulni vágyó hallgatók érdekeit.

Garbai Ádám szerint az ELTE-s oktatók jelenlétükkel és hozzászólásaikkal tovább bátorítják a jogsértőket, ezáltal tovább rombolják az ELTE BTK törvényes rendjét. Garbai ezért "mint a Hallgatói Önkormányzat felelős vezetője" azt kérdezi a rektortól "mint az ELTE felelős vezetőjétől", hogy ennek milyen munkajogi következményei lesznek, és a rektor miért nem ítéli el és akadályozza meg a jogsértéseket.

Az egyetemfoglalók hétfőn este közleményben reagáltak a HÖK-elnök levelére. Fórumuk szerint a forráskivonások miatt kiéleződött helyzetben szakmai és morális szempontból elfogadhatatlan oktatók elbocsátását követelni. Az egyetemfoglalók szerint jogi nonszensz azt sugallni Mezey Barna rektornak, hogy a feladatkörébe beletartozik azon oktatók eltávolítása a karról, akik saját döntésük alapján, a teremben jelen lévő diákok szavazásos beleegyezésével engedik be az órájukra az egyetemfoglalást képviselő hallgatókat.

Az ügyben hétfőn kerestük Garbai Ádámot. Visszajelzést egyelőre nem kaptunk tőle.