A szülők egyesületének elnöke is nézett szexfilmet

2013.02.20. 22:15 Módosítva: 2013.02.20. 23:05
Visszavonta az erkölcstan oktatásáról szóló ajánlást Keszei Sándor, a Magyarországi Szülők Országos Egyesületének (MSZOE) elnöke szerda este az ATV Egyenes beszéd című műsorában. De előtte még tett néhány meglepő kijelentést.

Váratlan fordulattal egy interjú végén visszavonta az erkölcstanításra alkalmas tanárok válogatására tett javaslatát a Magyarországi Szülők Országos Egyesületének (MSZOE) elnöke. Ahogy azt írtuk, a szervezet azt szeretné, hogy erkölcstant az iskolákban csak olyan tanár taníthasson, aki példás családi életet él, nem elvált, nem élettársi kapcsolatban él, és legalább egy gyermeket nevel.

Három gyereket nevel az elnök. Vagy kettőt. (Az interjú legjobb pillanatai.)

1.

-Pedig elvált.

-Nem vagyok elvált.

-Nem elvált?

-Nem, nem, Isten őrízz! Házasságban élek és nevelem a gyerekeket.

-Tehát a feleségével együtt nevelték a három közös gyereket?

-Igen. Vagy kettőt, most ez mindegy.

2.

- Aki élettársi viszonyban él, az nem lehet erkölcsös?
- Dehogynem lehet.
- Akkor miért nem taníthat erkölcstant?
- Hát, mert egy ilyen ajánlást tettünk, hogy ne tanítson erkölcstant.

3.

- Mi van azzal a tanárral, akinek nem lehet gyereke?
- Nem lehet gyereke, ne tanítson erkölcstant.

4.

Mondjuk azt, hogy nagyot hibáztunk, és visszaszívom az egészet.

Se a rendelet nem jó, se a kerettanterv arra, hogy ez hiteles legyen.

Keszei Sándor elnök az ATV interjújában bevallja, hogy ő sem felel meg az erkölcsösség saját maguk által előírt kritériumainak, habár úgy véli, ennek ellenére képes erkölcsösen nevelni a gyerekeit. Keszei zavartan válaszolgat a kérdésekre, utal rá, hogy nézett már szexfilmet, és eleinte tagadja, később bevallja, hogy elvált.

Szerinte állásfoglalásukat jogszabályok alapján, illetve a hozzájuk érkezett szülői panaszok alapján állították össze. Példaként kiemelte, hogy a család meghatározásához a családvédelmi törvényt vették alapul, amely szerint "család csak az, amelyben egy férfi és egy nő házasságból született gyermek van".

A szülői panaszok között pedig volt olyan, amelyben azt kifogásolták, hogy az iskolaigazgató szexfilmet néz. Ezzel kapcsolatban megjegyezte: az utóbbi időben gyakori téma, hogy a gyermekek ne nézzenek olyan tartalmakat, amelyek nem illenek életkorukhoz.

Nem is a gyereket, hanem a pedagógust védenék

A MSZOE elnöke úgy vélte: a feddhetetlenséget igazoló kérdőív - amelynek alapján eldöntenék, melyik pedagógus alkalmas az erkölcstan oktatására - a pedagógusokat védené meg az esetleges szülői kifogásoktól, támadásoktól. Mint kiemelte, állásfoglalásuk csak egy ajánlás, amelyet azzal küldtek el a minisztériumnak, hogy döntsenek róla.

Az interjú végén Keszei Sándor váratlanul azt mondta: "nagyot hibáztunk és visszaszívjuk az egészet". Megjegyezte ugyan, hogy többen támogatták az általuk megfogalmazottakat, de - mint mondta - a műsorban felhozott érvek és a sajtóvélemények hatására visszavonja az egyesület állásfoglalását. Azt mondta: az  erkölcstan oktatása különleges dolog a magyar közoktatásban, "az első generációt most építjük föl, és se a rendelet nem jó, se a kerettanterv nem jó arra, hogy ez hiteles legyen".

Erkölcsös aki házas, gyerekes, és nem néz szexfilmet

Az MSZOE állásfoglalásában a kritériumoknak megfelelő pedagógusként azokat említette, akik példás családi életet élnek, nem elváltak, nem élnek élettársi kapcsolatban és legalább egy, házasságban született gyermeket nevelnek (vagy örökbe fogadtak).

Erkölcstan tantárgyat tanító pedagógus továbbá csak az lehet, akinek nincsenek káros szenvedélyei, nem dohányzik, nem alkoholizál, "aki mentes a szexuális aberrációktól", és otthonában sem néz szexfilmeket. A szervezet szerint az általános iskolákban az erkölcstan tantárgyat oktató pedagógus életviteléről alapos környezettanulmányt kell készíteni, és nem elég a módszertani, elméleti felkészültség, illetve a gyorstalpaló továbbképzési tanfolyamok elvégzése.

Szerdán több szülői szervezet is azt közölte, hogy a Magyarországi Szülők Országos Egyesületének az erkölcstanoktatás ügyében megfogalmazott javaslata nem tekinthető a szülők álláspontjának. Az Európai Szülők Magyarországi Egyesülete, a Család, Gyermek, Ifjúság Közhasznú Egyesület, valamint a Szülői Hálózat közleményében kiemelte: elutasítanak minden olyan diszkriminatív megnyilvánulást a nyilvánosság előtt és az iskolában egyaránt, amely akár a diákok, akár a tanárok emberi jogait sérti.

Az MSZOE nyilvánosságra hozott állásfoglalása éppen ilyen elemeket tartalmaz - állapították meg.