Felfüggesztették a listázó HÖK-öt

2013.02.20. 18:13 Módosítva: 2013.02.20. 18:37

Mezey Barna rektor felfüggesztette az ELTE BTK hallgatói önkormányzatának működését, erősítette meg az Index infiormációját Fábri György, az ELTE közkapcsolati rektorhelyettese. Mint mondta, az ELTE rektora törvényességi felügyeletet ellátó kötelezettségénél fogva hozta meg a döntést, mivel a hallgatók személyes adatainak kezelésében törvénytelenségek gyanúja merült fel. A személyes adatok kezelésére vonatkozó törvényi rendelkezések megsértését a rektor szerint az ELTE BTK HÖK elnöke is elismerte.

A gyors döntés oka a kedden előkerült lista, amelyet a HÖK elnöksége titokban vezetett a diákokról. Ebben az elsőévesekről néhány szavas jellemzések mellett politikai hovatartozásukra, vallásukra, származásukra vagy szexuális irányultságukra vonatkozó adatokat is nyilvántartottak.

Bár még csak gyanúról van szó, az ELTE-nek meg kell védenie a hallgatóit, a rektor ezért hozta meg a döntést, mondta Fábri. Mint elmondta: nemcsak a lista készítése, de annak nyilvánosságra kerülése is súlyos aggályokat vet fel. Mezey Barna, az ELTE rektora emellett bejelentést tett az illetékes hatóságoknál, hogy a jogsértő adatkezelés ügyében eljárjanak.

Az atv.hu írta meg, hogy 2007 óta az ELTE BTK hallgatói önkormányzat minden évben listát készített a gólyákról. Ezen az új hallgatók neve, középiskolája, telefonszáma, pólómérete, kollégiumi elhelyezés iránti igénye és egy általuk elküldött vicc mellett egy rövid jellemzés is szerepelt. Itt olyan megjegyzések kerültek a hallgatók neve mellé mint „jó segg”, „óriási ribanc”, "kis liberó buzigyerek", "rendes, katholikus lányka", "elempés libernyák" „szerintem cigó", „leplezetlenül buzeráns" vagy "belpesti zsidó picsa".

A lista szerint a gólyák iwiw- és Facebook-profiljairól is adatokat gyűjtöttek, és azt is megnézték, vannak-e közös ismerőseik az aktuális HÖK-tagokkal. A nevek mellett betűjelekkel (A, B, C, D, E) jelölték a vélt szocialista, SZDSZ-es, LMP-s, fideszes és jobbikos pártszimpátiát.

Az ELTE rektora kedden belső vizsgálatot rendelt el az ügyben. Az ELTE BTK HÖK közleményben tagadta a lista létezését. Mint írták: a gólyatáborban résztvevő hallgatókról csak egy regisztrációs adatbázist készítettek, de vallási, etnikai vagy világnézeti hovatartozásukról nem készítettek listát. A bölcsészkari HÖK felszólította az atv.hu-t, hogy bizonyítsa a listák hitelességét, ellenkező esetben a bírósághoz fordulnak hitelrontás, rágalmazás és becsületsértés miatt.