HÖOK: A hallgatók jogait tisztelni kell

2013.02.21. 20:32

A Hír TV állítása szerint Koronatanú2009 néven jelentkezett náluk emailben valaki, aki azt állítja, hogy évekkel ezelőtt a társaival ő hamisította meg az ELTE bölcsészkar hallgatói önkormányzatának listáit, hogy ezzel járassák le és buktassák meg az előző HÖK-elnököt. Az azonban életszerűtlen, hogy valaki 2012-ben évekkel ezelőtti adatokat találjon emberekről az iwiwen.

HÖOK: Mindenkit megillet az ártatlanság vélelme

A HÖOK közben közleményben reagált a listabotrányra. A hallgatók személyét és jogait tiszteletben kell tartani, senkit sem érhet hátrány neme, származása, politikai, vallási és világnézeti hovatartozása vagy szexuális beállítottsága miatt – közölték. Mint írták, a HÖOK a független intézményi hallgatói önkormányzatok országos ernyőszervezeteként az egyes egyetemek és főiskolák belügyeire nézve nem rendelkezik hatáskörökkel, de minden olyan cselekedetet, amely a fenti alapvetésekkel szembe megy, a lehető leghatározottabban elítélnek és elhatárolódnak tőle.

Feljelentéskiegészítést kértek a HÖK-lista ügyében

Csütörtökön érkezett meg a rendőrségre az ELTE bejelentése a BTK hallgatói önkormányzatának listájáról. Az egyetem vezetése a HÖK adatkezelési gyakorlata miatt tett feljelentést, az Országos Rendőr-főkapitányság a Nemzeti Nyomozóirodát bízta meg az üggyel. Az NNIfeljelentéskiegészítést rendelt el.

A szervezet ez ELTE BTK hallgatói önkormányzatával összefüggésbe hozott listák ügyében közölte: amíg a szabálysértés elkövetése nem bizonyított, mindenkit megillet az ártatlanság védelme. A HÖOK szerint bizonyos, a sajtóban megjelent megnyilvánulásokat tudatosan generált, politikai indíttatású, nemtelen támadásnak tartanak, és a leghatározottabban visszautasítják. A HÖOK és az intézményi hallgatói önkormányzatok „ahogyan eddig, úgy ezután sem hajlandók egyetlen politikai erőt sem kiszolgálni”.

A HÖOK kéri az illetékes intézmények vezetőit, hogy valamennyi olyan esetben, amikor a törvénytelenség legcsekélyebb gyanúja is felmerül, törvényességi felügyeleti jogkörükben eljárva tegyék meg a szükséges lépéseket, kezdeményezzenek fegyelmi vagy szükség esetén büntetőjogi eljárást. Felhívták a figyelmet arra is, hogy Magyarország jogrendje alapján bármilyen szabálysértés esetén az azt elkövető egyének felelősségéről lehet beszélni, éppen ezért elutasítanak minden általánosítást, amely egyedi – a jelen esetben egyelőre még bizonyítást sem nyert – vádak alapján a hallgatói önkormányzatiság egésze, a munkájukat szabályosan és tisztességesen végző más képviselők és tisztségviselők ellen irányul.

A listabotrány részleteiről itt olvashat bővebben:

Listázták az ELTE gólyáit

Péterfalvi: Az ELTE BTK HÖK listája sértő

Névvel, címmel is kikerült a netre a HÖK-ös lista

Felfüggesztették a listázó HÖK-öt

Jobbikos politikus szerzőként a HÖK-ös listán

A bölcsészek már nem szavaznának erre a HÖK-re

HÖK-elnök: Kedden láttam először a listát

Feljelentéskiegészítést kértek a HÖK-lista