Hogy is mondta Reagan?

2013.02.22. 16:54

"Két dolgot utálok, az inflációt és a kommunizmust. Ezekkel kezdjenek valamit!" - mondta Orbán Viktor évértékelő beszédében. A mondatot idézetnek nevezte és Ronald Reagannek, az Egyesült Államok 1981-89 közötti elnökének tulajdonította.

Ronald Reagan valóban mondott valami ehhez hasonlót. A legendás mondat 1981 januárjában, első kormányértekezletén hangzott el. "Uraim és hölgyeim! Utálom az inflációt, utálom az adókat és utálom a kommunizmust. Kezdjenek ezzel valamit!" - mondta.

Orbán az adókat felejtette ki az idézetből. Beszédében amúgy volt szó adókról, azt mondta, ellenzéke a bankok helyett újra az embereket adóztatná. Volt még szó az adófizetők pénzén kiképzett szakemberek röghöz kötéséről és a 2011-ben bevezetett családi adókedvezményről.

A HVG egy másik hibára figyelt fel. "A világhoz nem alkalmazkodni kell, hanem csinálni, nem újrarendezgetni azt, ami már megvan benne, hanem hozzáadni mindig" - idézte Orbán, mint mondta, Máraitól. A mondat valójában Ottlik Géza Iskola a határon című regényéből való.