Rengeteg a baleset a csúszós utakon

2013.02.22. 08:05 Módosítva: 2013.02.22. 10:54
Egy utolsó nagy rohamot indított a tél, de már látszik a tavasz fénye az alagút végén. A miskolci közlekedésnek a kocsonyafesztivál is betett.

Az Útinform péntek reggeli jelentése alapján szinte az ország teljes területén változó intenzitással havazik, vagy szállingózik a hó, közölte Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút szóvivője. Tizenkét órás váltott műszakban, folyamatosan takarítják a havat. Több térségben is téliesek az útviszonyok, de ez nagyobb fennakadást nem okoz a közlekedésben.

A legtöbb hó a Mecsekben és az Alföld déli részén esett, itt a friss hóréteg vastagsága 5-6 centiméter, a többi csapadékos területen 1-3 centiméter.

Magyarország pillanatnyi időjárása az időképen
Magyarország pillanatnyi időjárása az időképen

A főutak egyelőre havasak, hókásásak Vas, Zala és Baranya megyében, valamint Tapolca környékén, latyakosak Tamási és Szántód térségében. A keleti országrészben az Alföld középső és déli részén a Hajdúságban, a Nyírségben és a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei utakon is havas, hókásás az úthálózat. Pest megyében egyelőre csak lepelszerű a hó.

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) munkagépei folyamatosan dolgoznak a budapesti utakon, hajnalra a főútvonalakat megtisztították, a közösségi közlekedés elindult.

A Liszt Ferenc repülőtéren sincs fennakadás. Reggel óta folyamatosan dolgoznak a repülőtér hószolgálatának munkatársai, zajlik a gépek jégtelenítése. A havazás miatt a megszokott rend szerint jelenleg az 1-es kifutópálya indít és fogad gépeket, a 2-es pályát takarítják, majd cserélnek. A kifutópályákat elősózták, mert a -2 fokban a lehulló hó megmarad – közölte Hardy Mihály, a Budapest Airport kommunikációs igazgatója.

Az M6-os autópálya Szekszárd felé vezető oldalán, a Százhalombatta-észak csomópont közelében, a 25-ös kilométernél egy autó szalagkorlátnak ütközött. Csak a belső sáv járható.

Az M3-as autópálya Nyíregyháza felé vezető oldalán a geleji pihenőhely után, a 148-as kilométernél összeütközött egy személy- és egy teherautó. A külső sávot lezárták.

Egy busz kanyarodás közben megcsúszott, és a mögötte érkező kamionnal karambolozott az 54-es úton, Kecskemét határában, négy utasa könnyebben megsérült.

Az 51-es úton, Dunaegyháza külterületén egy üres nyerges vontató megcsúszott az úton, és keresztbe fordult. A járműből folyik a gázolaj, teljes útzár mellett helyszínelnek.

Az M5-ös autópálya 100-as kilométerénél, a jobb pályatesten két autó ütközött össze reggel. Senki nem sérült meg, az egyik autó azonban üzemképtelenné vált, és a belső sávban áll. A forgalom a külső és a leállósávban halad.

Veszprém megyében, Zalagyömörőnél is karambolozott egy busz és egy teherautó, egy ember megsérült. A 84-es főúton félpályán halad a forgalom.

A Csongrád megyei Sándorfalvánál egy balra ívelő kanyarban lesodródott egy autó az útról. Négyen megsérültek.

Fejér megyében, a 81-es út 26-os kilométerénél keresztbefordult egy kamion. A forgalmat a műszaki mentés idején Mór belterületén terelik el.

Hatalmas dugók alakultak ki Miskolcon, ahol a kocsonyafesztivál miatt több utat lezártak, írja a Borsod Online.

Egymást követően eddig ötször riasztották a tűzoltókat Pest megyében árokba csúszott járművek mentéséhez, noha a folyamatos sózásnak köszönhetően csupán a mellékutak egy részén okoz gondot a havazás.

A 31-es főút tóalmási elágazásánál a havas, jeges burkolaton több jármű is egymásba csúszott, egy személyautó pedig árokba borult, de senki sem sérült meg. A műszaki mentést teljes zárás mellett megkezdték.

Abonynál egy kisáruszállító jármű, Cegléden egy kamion csúszott árokba, az utóbbi esetben a helyi tűzoltók a fővárosiaktól kértek darut a mentéshez. Szentendrén két elakadt autó, Tahitótfalun egy felborult kocsi adott munkát a tűzoltóknak. A bajba jutott járművek utasai közül senkit sem kellett kórházba vinni.

A 31-es főút Tápiószecső és Szentmártonkáta közötti szakaszán (ahol több jármű csúszott egymásba) a társaság munkagépei jelenleg is dolgoznak a síkosság megszüntetésén. A legutóbbi jelentések szerint a régióban Cegléd és Monor térségében a legintenzívebb a havazás, a 4-es főúton télies útviszonyokra készüljenek a közlekedők.

Az Országos Meteorógiai Szolgálat előrejelzése szerint ma borult lesz az ég, többfelé várható váltakozó intenzitású havazás, a Tiszántúlon havas eső, eső is. Az északkeleti szél helyenként megélénkül, az Alföld északi részén időnként meg is erősödik. A hőmérséklet kora délután -2 és +3, késő este +2, -2 fok között alakul.

A jövő héten megszűnik a csapadék, és napközben akár 5, 10 fok is lehet.