Áder bizonyítékot talált rá, hogy a szocializmus bűnben fogant

2013.02.24. 17:15
Magyarország XX. századi történelmének sorsfordító dokumentumának bemutatását ígérte a Köztársasági Elnöki Hivatal meghívója. A vasárnap délutáni sajtótájékoztatón aztán kiderült, hogy bár a dokumentum valóban sorsfordító, de már eddig is ismert volt. Nagy Ferencnek, az 1947-ben lemondott miniszterelnöknek lemondó levelét fotokópiák alapján eddig is ismerték a történészek, de az eredeti példány csak most került elő.

Áder János köztársasági elnök a Sándor-palotában megrendezett tájékoztató elején arról beszélt, hogy történészek számos, 1945 és az ötvenes évek eleje között született, eddig ismeretlen dokumentumot találtak nemrégiben az elnöki irattárban. Ezek között a dokumentumok között volt Nagy Ferenc lemondó levele is, amit viszont pont ismertek, hiszen fotokópiák léteztek az írásról. A történészek mégis „levéltárakat túrtak át" korábban a levél eredeti példányát keresve.

Szemét komcsik

Áder szerint a most előkerült levélnek két újdonságértéke is van. Egyrészt az, hogy előkerült. Másrészt pedig az, hogy kiderült a dátumozása: a levelet Nagy Ferenc 1947. június 1-én írta alá, „politikai krimibe illő módon." A dátum érdekessége, hogy ekkor már Dinnyés Lajos kormánya volt hatalmon. A köztársasági elnök szerint Rákosi Mátyásék hataloméhségét mutatja, hogy meg sem várták a korábbi miniszterelnök lemondását. Ezért aztán a szocialista rendszer morális és közjogi értelemben is bűnben fogant. Morális értelemben azért, mert zsarolással és kényszerítéssel vették rá Nagyot a lemondásra. Közjogi értelemben pedig azért, mert a saját alkotmányos szabályaikat sem vették figyelembe, amikor az új kormányt kinevezték.

Áder emlékeztetett rá, hogy február 25-én van a kommunizmus áldozatainak emléknapja, de mint mondta, ahogy a történészekkel beszélgetett, rájöttek, hogy nem találni olyan napot a naptárban, ami ne lehetne az áldozatok emlékének a napja. A köztársasági elnök szerint ugyanis az áldozatokra emlékezéskor nem csak a kivégzettek, a letartóztatottak, az internáltak kell hogy eszünkbe jussanak, hanem az a sok százezer ember is, akitől elvették a tisztes megélhetés lehetőségét.

Illő módon

A köztársasági elnök után Ötvös István történész beszélt arról, hogyan született a lemondó nyilatkozat. 1947-ben az év kezdete óta zajlottak a koncepciós perek Magyarországon, az év májusától pedig az ország miniszterelnöke ellen is koncepciós nyomozás folyt. Ebben a hónapban Nagy Ferenc Svájcba utazott egy kis szabadságra. Amikor hallotta, hogy a helyzet komolyabbra fordul Magyarországon, vissza akart térni, ám ekkor megtudta, hogy itthon megzsarolására készülnek. Egyrészt korábban pszichikai és fizikai kényszerrel felvett jegyzőkönyvek tartalmával, másrészt Budapesten maradt ötéves fia életével.

Nagy végül nem tért vissza, hanem a svájci határon, „maffiafilmekbe illő módon", a történészi legendárium szerint egy autó sárvédőjén írta alá a lemondó levelet, cserébe fiáért. A történész a rövid összefoglaló után arra emlékeztetett, érdemes elgondolkodni azon, mit várhatott egy nép attól a rezsimtől, amely saját miniszterelnökét is ilyen eszközökkel távolította el.