A CÖF is kemény vizsgálatot követel Simor ellen

2013.02.25. 10:23
Néhány nappal azután, hogy egy ÁSZ-vizsgálatra alapozva rendőrségi nyomozás indult a Magyar Nemzeti Bank 2008 és 2010 közötti tevékenységével kapcsolatban, a Békemenetet szervező Civil Összefogás Fórum vezetősége is bekapcsolódott a Simor András bankelnök elleni kampányban.

A CÖF hétfőn közleményben követelte, hogy Simor „rendkívül káros” tevékenységéről az „arra illetékes felügyeleti szervek, utóvizsgálatot lefolytatva, a civil kontroll bevonásával” állítsanak ki végbizonyítványt.

A CÖF-közlemény szerint Simor munkáját végig politikai szimpátiája befolyásolta, ezért joggal feltételezhető a „Gyurcsány – Bajnai szövetség által kinevezett elnökről, hogy túlzó kiszolgálója volt az IMF-nek”, valamint, hogy ellenszenve miatt direkt akadályozta a jelenlegi kormány „szegénység felszámolására irányuló gazdaságpolitikai cselekvéseit”.

A CÖF mintegy muníciót adva a nap folyamán összeülő parlamenti bizottságnak, ahol meghallgatják az MNB-ből a héten távozó Simor Andrást, több kérdést is megfogalmazott közleményében.

A békementesek ezekben nem csupán Simor IMF-hez fűződő viszonyát firtatják, hanem többek között azt is, hogy „az MNB monetáris politikája milyen veszteséget okozott a költségvetésnek, figyelemmel a hosszú ideig, mesterségesen magasan tartott jegybanki kamatokra”, valamint, „hogy jogilag és erkölcsileg elmarasztalható-e a jegybank elnöke, hogy az adózást megkerülve, offshore cégben fialtatta vagyonát, miközben négy éven át az adófizetők pénzén 8 millió forint havi juttatásban részesült?”

Az békementesek szerint azt is ki kell vizsgálni, hogy Simor „miért nem jelezte előre a várható államcsődöt”?