Lezárta a rendőrség a soproni kettős gyilkosság nyomozását

2013.02.25. 11:54

Előre kitervelten, nyereségvágyból elkövetett emberölés, rablás és lőfegyverrel visszaélés miatt javasol vádemelést az ügyészségnek a Győr-Moson-Sopron megyei rendőr-főkapitányság a tavaly áprilisi soproni kettős gyilkosság mindhárom gyanúsítottja ellen, jelentette be Károlyi Zoltán bűnügyi osztályvezető hétfői győri sajtótájékoztatóján.

Felidézte, hogy a "kivégzésszerűen, hidegvérrel" elkövetett gyilkosság gyanúsítottjait tíz óra alatt sikerült a rendőröknek elfogniuk. A nyomozás szerinte azért húzódott mégis mostanáig, mert számos, a bűnösséget egyértelműen bizonyító szakértői vizsgálatra volt szükség.

A nyomozás eredménye szerint a háromfős, akkor 19 éves fiúkból álló társaságból a jó anyagi körülmények közt élő, de kaszinózó, otthonról ezért többször lopó V. Roland volt a cselekmény értelmi szerzője, aki tagja volt a lőtéren működő lövészklubnak. A gyanú szerint V. Roland találta ki, hogy a lőtérről "tanúkat nem hagyva" szerezzenek pénzt és fegyvert, hogy aztán a fegyverekkel újabb bűncselekményeket követhessenek el.

T. Attilát végrehajtóként jellemezte a bűnügyi osztályvezető. Miután harmadik társuk, M. Tamás felderítette a terepet, ő a rendőrök szerint V. Rolanddal együtt gyakorolt a lőtéren, majd amikor látta, hogy "likvidálni tudják" annak vezetőjét, 30-50 centiről egyszer arcon, egyszer nyakon lőtte a férfit, a földre zuhant embert pedig kétszer mellkason lőtte. A négy lövésből három egyenként is halálos sérülést okozott volna.

A gyilkosok a holttestet elrejtették, majd nekikezdtek a terület átkutatásának. Ekkor lépett be a második áldozat. A rendőrség szerint őt T. Attila fél méterről arcon lőtte, majd amikor fegyvere elakadt, társa tüzelt rá, megsebesítve a férfit. Az áldozat ekkor a földre rogyott, T. Attila pedig "kivégzésszerűen" tüzelt rá, mondta Károlyi.

A rendőrök szerint ezután a fiúk V. Roland lakásán osztották el a zsákmányt, válogatták ki a lőszereket, majd, hogy alibit igazoljanak maguknak, "belementek a soproni éjszakába". Másnap elrejtették a három zsákmányolt fegyverbe nem illő lőszereket és a lőtéri naplót, majd iskolába mentek, ott fogták el őket, tette hozzá Károlyi. A vádemelési javaslatot hétfőn elküldik a megyei ügyészségnek.