no

Orbán újra hozzányúlhat az alkotmányhoz

2013.02.25. 21:04 Módosítva: 2013.02.25. 21:21

Még nem döntötte el a kormány, hogy miként reagál arra, hogy az Alkotmánybíróság visszadobta a vörös csillag viselését tiltó törvényjavaslatát, derült ki Orbán Viktor hétfő este adott interjújából.

“Az alkotmánybíróság tapintatlan és bántó volt” - mondta a miniszterelnök a Hír tévében, leszögezve, hogy felveszik a harcot az AB-vel. Egyelőre még nem tudják, hogy a törvény alkotmányba emelésével, vagy a büntető törvénykönyv módosításával fognak reagálni. Megígérte azonban, hogy május 1-ig megtalálják a módját annak, hogy az AB döntése ellenében is betiltsák a vöröscsillag használatát.

orbanhirtv
Fotó: Földes András / Index

A riporter azon kérdésére, hogy bírálhatja-e a kormány az AB-t, például a hajléktalanok vagy az önkényuralmi jelképekkel kapcsolatos döntései miatt, Orbán úgy válaszolt: “Óvatosnak kell lenni, de nem hiszem, hogy be kell tapasztanunk a szánkat.” Ugyanakkor el akarják kerülni, hogy “presztízs vagy politikai vita alakuljon ki a kormány és az AB közt.”

Matolcsy kezében szike van

A magyar költségvetés brüsszeli bírálatával kapcsolatban Orbán leszögezte: “Ez egy jó költségvetés.” Szerinte Brüsszel és Magyarország vitájában eddig mindig hazánk került ki győztesen. Hozzátette: a költségvetés átírásánál nem jó szikével hadonászni, “márpedig a pénzügyminiszter kezében szike van.”

Matolcsy esetleges jegybankelnöki kinevezéséről Orbán kitérő válaszokat adott. Egyrészt leszögezte, hogy nem tervez kormányátalakításrt. “Eszerint nem Matolcsy kerül a jegybank élére?” - kérdezte a riporter, de erre Orbán zavartan megigazította zöld nyakkendőjét, és annyit mondott: “Ma hétfő van, pénteken kiderül.” Továbbá, hogy péntekig nem tervez kormányátalakítást.

Orbán hangsúlyozta, hogy 2013-ban gazdasági növekedés lesz, és a következő félévben legfeljebb azért módosítják a költségvetést, mert a hazai gazdaság túl jól teljesít. Ennek keretében el akarják fogadni a a pedagógusok életpályamodelljét is. A kedvező változás előzeteseként viszont arra kérte a pedagógusokat, hogy “ne sztrájkoljanak, hanem dolgozzanak.”

Visszaszorítják a vörösgatyásokat

A miniszterelnök az interjú további részében a kormány sikerpropagandájának ismert részleteit elevenítette fel. A GDP idén az EU rossz teljesítménye miatt csökkent, de nálunk viszont csökken az államadóság, és nyáron jönnek a “bérből és fizetésből élőket” megsegítő akciótervek.

Végezetül felmerült, hogy mit akartak jelenteni évértékelőjének azon, enigmatikus sorai: felveszik a harcot azokkal, "akik vörös alsónadrágjukat narancssárgára cserélték". Orbán egy ideig vonakodott válaszolni, majd azt mondta: “Mindig voltak olyanok akik megpróbáltak kígyóbőrt cserélni amikor kormány és kurzusváltás volt. Igyekszünk a visszaéléseket visszaszorítani.”