Zsiga kimagyarázta a házvásárlást

2013.02.25. 12:59

A fideszes Zsiga Marcell kellő magyarázatot adott arra, honnan volt pénze házvásárlásra, a parlament mentelmi bizottsága ezért kormánypárti szavazatokkal úgy döntött: nem rendel el vagyonnyilatkozati eljárást, közölte hétfőn Rubovszky György, a testület KDNP-s elnöke. A politikus arra hivatkozott, hogy zárt ülés volt, és nem válaszolt arra, hogy Zsiga Marcellnek honnan volt pénze.

Csak annyit mondott: a képviselő adatokat csatolva igazolta, hogy legális forrásból. A politikus feleségének vagyonnyilatkozatát nem vizsgálták, "ez föl sem merült", válaszolta Rubovszky egy újságírói kérdésre. Zsiga korábban az Indexnek azt mondta, hogy a ház fele a feleségéé, és a felét a felesége fizette ki. Rubovszky azt mondta: a feleség ellen kellett volna vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményezni ahhoz, hogy vizsgálhassák az ő bevallását.

A KDNP-s politikus szerint Zsiga Marcell pontosan töltötte ki vagyonnyilatkozatát, így nem kell szankcióra számítania. Az utólag csatolt adatok Rubovszky szerint "olyan többletek, amiket ráírhatott volna, de semmilyen előírást nem sértett meg, minden kötelezettségét teljesítette". Megjegyezte: Zsiga Marcell talán "megúszta volna ezt a kellemetlenséget, hogy ha túlmegy az előírásokon".

Az ellenzék nem szavazta meg a határozatot. Kifogásolták, hogy az ülést olyan időpontban tartották, amikor az LMP-frakció megszűnése miatt egy ellenzéki képviselő hiányzik az egyébként paritásos bizottságból. Az eredetileg keddre tervezett ülés előrehozásáról Rubovszky döntött, aki hangsúlyozta, hogy akkor se lehetett volna meg a többség a vizsgálat elindításához, ha betöltik az üres helyet, kiegészül a bizottság. Az MSZP-s Göndör István és a jobbikos Szabó Gábor szerint Zsiga Marcell nem adott megnyugtató választ a kérdésekre.

A fideszes politikus ellen a Blikk kezdeményezett vagyonnyilatkozati eljárást, mondván: vagyonnyilatkozatai alapján Zsiga Marcell nem rendelkezett elég forrással és jövedelemmel, hogy feleségével közösen megvásárolhasson egy 40 milliós házat.

A vagyonnyilatkozatra vonatkozó szabályok nem könnyítik meg a leleplezéseket. Az 1998-2002-es ciklus óta, mióta lehetőség van vagyonnyilatkozati eljárás indítására, Zsiga ügye előtt összesen 24 ügyben indult ilyen. 22 ügyben elutasították, illetve megszüntették a bizottsági elnökök az eljárást. Csak a maradék két ügyben folyt le teljes körűen az eljárás, csak ebben a két ügyben tartották meg a zárt bizottsági ülést is. Egyik sem képviselőt, hanem tisztségviselőt érintett: Polt Péter legfőbb ügyészt 2004-ben és Simor András MNB-elnököt 2012-ben. Mindkét ügyben nemleges volt a bizottsági eljárás eredménye, tehát azt állapították meg, hogy nem kell vagyonnyilatkozataikat javítaniuk.