Élőlánccal vették körül az ELTE-t

2013.02.26. 14:28 Módosítva: 2013.02.26. 18:59

Élőlánccal vették körül kedden délután fél kettőtől az ELTE bölcsészkarának épületét hallgatók és oktatók, akik a tanárok egy részének elbocsátása ellen tiltakoznak. A lánc két órára körbeért: a Trefort kerttől az Astoriáig, a Rákóczi úton a Puskin utcáig, majd annak sarkától a kert hátsó kapujáig és az egész kampuszon keresztbe állnak a tiltakozók. Körülbelül 500 hallgató és tanár gyűlt össze. A tiltakozók között van Rényi András, Radnóti Sándor és a filozófia tanszék több oktatója. Miután a lánc körbeért, a demonstrálók egy kört tesznek az épület körül.

Az esemény előtt a szervezők sajtótájékoztatót tartottak, ekkor már több százan gyülekeztek a Trefort kert előtt. Az Oktatói Hálózat nevében Deczki Sarolta elmondta: a Magyar Tudományos Akadémiához (MTA) fognak fordulni, hogy a testület foglaljon állást az elbocsátásokról. Mint kiemelte, az elbocsátások már akkor is várhatóak voltak, amikor bejelentették az idei költségvetés keretszámait.

Deczki Sarolta hangsúlyozta, hogy „az ELTE BTK csak a jéghegy csúcsa”, 20-30 százalékos leépítésekre lehet számítani a többi egyetemen is. Elmondta azt is, hogy a megszorítások a BTK-n már évek óta tartanak, de mostanra már az egyetem működése is veszélybe került.

Kiemelte továbbá, hogy az érettségizőknek március 1-ig kell a jelentkezési lapot leadniuk, és az elbocsátások miatt nem lehet tudni, melyik szak milyen hallgatói létszámmal indulhat el. Ráadásul a jelentkező hallgatók az oktatók személyét is figyelembe veszik a jelentkezéseknél.

A Hallgatói Hálózat részéről Teczár Szilárd arról beszélt, hogy tapasztalt, szakmailag felkészült oktatókat küldenek el. A hallgatók megértik, hogy a dékán aszerint választott az oktatók közül, hogy ki az, aki rendes nyugdíjra számíthat, vagy pedig máshol is el tud helyezkedni. Ugyanakkor szerintük a tanárok elbocsátását a kis létszámú szakok nagyon meg fogják érezni.