Két év fogház egy török kamionosnak

2013.02.26. 15:23

Jogerősen két év fogházbüntetésre ítélte a Szegedi Törvényszék kedden azt a török kamionsofőrt, aki tavaly júniusban egy honfitársa halálát követelő tömegszerencsétlenséget okozott a röszkei határátkelőhelynél.

A baleset előtti napon Regensburgból induló Ali Kayabölen június 30-án hajnali fél ötkor ért a röszkei átkelő közelébe, ahol a Nyugat-Európából a szabadságukra hazatérő vendégmunkások miatt több kilométeres sor torlódott föl. Az utolsó járművek vészvillogót használtak, a kamionsofőr mégis későn vette észre a kocsisort, és bár fékezett, hátulról belerohant a várakozó autókba.

Az ütközés láncreakciót váltott ki, és nyolc jármű tört össze. Összesen 38-an ültek a gépkocsikban, valamennyien török nemzetiségűek, sokan közülük gyerekek voltak. A gyúlékony, illetve veszélyes anyagot szállító kamion végül a belső sávban állt meg, a tartályok nem sérültek meg. A balesetben egy férfi meghalt, négyen életveszélyes, négyen súlyos, öten könnyebb sérüléseket szenvedtek.

A jelenleg 33 éves, tizenegy esztendeje sofőrként dolgozó vádlott, aki több mint másfélmillió kilométert vezetett balesetmentesen, a karambol előtti napon délután három óra körül indult Németországból, de nem érezte magát fáradtnak, a röszkei határátkelő termináljánál akart aludni.

A szakértői vélemény szerint a kamionsofőr a megengedett 80 kilométeres óránkénti sebesség helyett 90-nel hajtott, és vészfékezés esetén is több mint száz méterre lett volna szükség ahhoz, hogy a jármű megálljon. A helyszínen rögzített nyomok szerint a sofőr az utolsó járműtől 60 méterre kezdett fékezni, és az ütközéskor a kamion még 70 kilométeres sebességgel haladt.

A férfi a baleset előtt rövid pihenőkkel több mint 12 órát vezetett, ezzel megsértette a nemzetközi fuvarozásra vonatkozó szabályokat.

A bíróság halálos tömegszerencsétlenséget eredményező közúti baleset okozásának vétségében mondta ki bűnösnek a férfit. A vádlottat a bíróság nemcsak fogházbüntetésre ítélte, hanem három évre eltiltotta a járművezetéstől is.

Kovalcsik Éva tanácsvezető bíró az ítélet indoklása során kifejtette, az elsőfokú bíróság által a törvényi minimumban megszabott büntetés enyhítésére nincs lehetőség.

A férfi, akit a baleset után, tavaly júniusban előzetes letartóztatásba helyeztek, kedvezménnyel idén október végén szabadulhat.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport