Nyolc évre ítélték a szülei lakását felgyújtó férfit

2013.02.26. 14:05

Különös kegyetlenséggel, több emberen elkövetett emberölés bűntettének kísérlete, közveszélyokozás és zaklatás miatt nyolc év börtönre ítélt a Debreceni Törvényszék kedden egy férfit, aki egy évvel ezelőtt dühében felgyújtotta a szülei lakását. Tatár Tímea, a Debreceni Törvényszék szóvivője az ítélethirdetés után közölte: az ítélet nem jogerős, az ügyész három nap gondolkodási időt kért, a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett.

A Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség vádirata szerint a férfi és szülei kapcsolata a vádlott serdülőkorától kezdve nem volt felhőtlen, mert a vádlott már akkor napi rendszerességgel füvezett és ivott. Többször agresszívan lépett fel a szüleivel szemben, egy alkalommal azzal fenyegette meg apját, hogy bozótvágó késsel elvágja a nyakát, majd azzal kaparja ki anyja szemét, állt a vádiratban. Előfordult a vád szerint az is, hogy a vádlott ittasan ököllel fejen ütötte apját, és belerúgott, úgy, hogy annak eltört a bordája. A szülők többször kénytelenek voltak otthonról elmenekülni, ilyenkor rokonoknál, barátoknál töltötték az éjszakát.

A vádirat szerint 2012 februárjában egy napon a férfi már délelőtt beborozott. A szülők délután érkeztek haza, de hamar elhatározták, hogy nem maradnak a fiukkal egy lakásban. A vádlott ezután folyamatosan felválta hívogatta őket, ezért kikapcsolták a telefonjaikat. A férfi ekkor dühében elhatározta, hogy felgyújtja a lakásukat.

Este 8 óra után a közeli benzinkútnál egy kannában 10 liter gázolajat vett, amelyet a lakásban szétlocsolt, majd azt gyufával meggyújtotta, és elment. A tűz hamar elterjed, a nagyszoba ablaka a hő hatására kitört, így a lángok és a füst a harmadik emeletről a társasház felső, negyedik emeleti lakása felé kezdett áramlani. A lakók a füstszagot észlelve hívták a tűzoltókat és a rendőrséget. Az oltásnak köszönhető, hogy a tűz nem terjedt át a felső lakásra és a lépcsőházra.

A bíróság enyhítő körülményként értékelte a vádlott beismerő vallomását, büntetlen előéletét, és azt, hogy kiskorú gyerekről kell gondoskodnia. Súlyosító körülményként vette azonban figyelembe, hogy több ember életét is veszélynek tette ki, és a közeli hozzátartozóit folyamatosan fenyegette.