Garázdaságért ítélték el Orbán tanácsadóját

2013.02.27. 13:05 Módosítva: 2013.02.27. 13:37
A Magyar Narancs legújabb számának címlapsztorija szerint Habony Árpádot, a miniszterelnök tanácsadóját másfél éve jogerősen elítélték garázdaság vétsége miatt. Habonyék szerint a tettlegességet nem látta bizonyítva a bíróság.

2011. május 4-én a Fővárosi Bíróság garázdaság vétsége miatt jogerősen két év próbaidőre bocsátotta Habony Árpádot - derül ki a Narancs birtokába került ügyészségi és bírósági iratokból.

A  bíróság egy házaspár bántalmazásáért ítélték el Orbán Viktor bizalmasát.

A Magyar Narancs aktuális címlapja
A Magyar Narancs aktuális címlapja
Fotó: Magyar Narancs

A lap szerint az eset 2006 november 4-én reggel történt, miután a XII. kerületi Szilágyi Erzsébet fasorban a házaspár lelépett a Lexus terepjárón érkező Habony elé. A gyors tempóban közeledő autós rádudált a gyalogosokra, majd a lehúzott ablakon keresztül rájuk is kiabált: legközelebb nem fékez, hanem elüti őket.

A beszólásból először szóváltás, majd fizikai bántalmazás alakult ki a Monda utca kereszteződésénél.

A sértettek vallomásai alapján a bírósági iratokban az szerepel, hogy Habony, aki felhúzta magát a gyalogosok viselkedésén, kiszállt az autóból, majd K. Sándor és felesége, P. Erzsébet után ment. Először beletaposott bevásárló kocsijukba, majd egy ütéssel leütötte a férfit, aki hanyatt esett. Közben a férjét védelmező nő is kapott egy hasrúgást. Ezt követően Habony visszaült a terepjáróba, és kikerülve az ötvenes éveiben járó férfit elhajtott a helyszínről.

Habony, aki a korona parlamenti áthelyezése során az első Orbán-kormány idején került bizalmas kapcsolatba a miniszterelnökkel, a 90-es években egy japán küzdősportban, a kendóban a magyar élvonalhoz tartozott.

Bár az újság szerint Habonyék az eljárás során elismerték a tettlegességet, a tanácsadó ügyvédje az Indexszel azt közölte, hogy a bíróság végül sem a testisértést, sem a bántalmazást nem állapította meg, és az ítéletében a garázdaság vétségében sem büntetést, hanem csak intézkedést alkalmazott. Az ügyben a 2010. 04. 09-én született meg az elsőfokú ítélet, amit a másodfok változtatás nélkül jóváhagyott.

Az ügyvéd által említett intézkedés volt a két éves próbára bocsátás, amely most május 4-én jár majd le.

Szintén az ügyvédtől származik az az állítás, amely szerint Habony bírósági perével párhuzamosan zajlott egy másik eljárás is a Fővárosi Bíróságon, amelyben az érintett házaspár alperesként szerepelt, mert egy másik autóssal is összetűzésbe keveredtek, és ott ők bántalmazták az autó vezetőjét, egy fiatal nőt.

Hogyan lehet a garázdaságot elkövetni?

271. § (1)750 Aki olyan kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétséget követ el és két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha a garázdaságot

a) csoportosan,

b) a köznyugalmat súlyosan megzavarva követik el.

(3)751 A büntetés bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a garázdaságot

a) csoportosan és a köznyugalmat súlyosan megzavarva,

b) nyilvános rendezvényen,

c) fegyveresen,

d) felfegyverkezve

követik el.

(4)752 Mellékbüntetésként kitiltásnak is helye van.

(5)753 E § alkalmazásában erőszakos magatartásnak minősül a más személyre gyakorolt támadó jellegű fizikai ráhatás is, abban az esetben is, ha az nem alkalmas testi sérülés okozására.