Orbán: A kommunizmus a szokatlan lépések oka

2013.02.27. 11:47
Orbán Viktor az ET elnökével együtt tartott sajtótájékoztatón megértést kért azok iránt a kormányzati lépések iránt, amelyek szokatlanok az EU számára. A kormányfő szerint mindez az ország a kommunista múltjára vezethető vissza. Van Rompuy arra biztatta Orbánt, hogy a vitás kérdésekben működjön együtt az EU-val.

A várakozásoknál jobb gazdasági növekedésre számít idén Orbán Viktor miniszterelnök. A kormányfő erről szerdán Herman Van Rompuyjel, az Európai Tanács elnökével tartott sajtótájékoztatón beszélt.

Orbán azt mondta: Magyarország számára fontos az Európai Uniós sikere, ezért a bankunióban, illetve a pénzügyi koordinációban az EU számíthat Magyarországra. Cserében Orbán azt kérte, hogy az EU-ban legyen fogadókészség azon gazdaságpolitikai lépések iránt, amelyek az eurózónához tartozó országok szempontjából szokatlannak tűnnek. Példaként az adóreformot és a versenyképességet segítő lépéseket említette. Orbán szerint a magyar gazdaság problémái sajátosak, ezt pedig az ország a kommunista múltjával magyarázta.

A kormányfő a sajtótájékoztatón Magyarország egyik fontos barátjának nevezte Van Rompuyt. Szerinte elismeréssel kell beszélni az ET elnökéről, többek között azért, mert a fáradozásai nélkül nem született volna meg az EU következő hét éves költségvetése. Orbán kiemelte, hogy Van Rompuy mindig is nyitott volt azon megoldások iránt, amelyekkel a magyar kormány 2010 óta próbálja stabilizálni a gazdaságot.

Van Rompuy azt mondta, hogy budapesti látogatása a 2011-es sikeres magyar uniós elnökség napjaira emlékezteti. A magyar kormányfővel folytatott szerdai „rendkívül élénk megbeszéléséről” annyit árult el, hogy az aktuális gazdasági, társadalmi kérdéseket beszélték át. Ezek között a bankuniót, illetve az EU hétéves költségvetést említette. Az Európai Bizottság által Magyarország ellen folytatott jogi eljárásokról azt mondta: arra biztatja a kormányt, hogy aktívan működjön együtt annak érdekében, hogy minél előbb lezáruljanak a vitatott kérdések. Konkrét ügyet azonban nem említett.

Jelenleg több vitás kérdésünk is van az EU-val, ezek egyike a túlzottdeficit-eljárás. Magyarország 2004 óta nem tudta az elvárt 3 százalék alá szorítani a költségvetési hiányát, amivel mi vagyunk a legrégebb óta ilyen eljárás alatt. 2011-ben ugyan sikerült a hiányt 3 százalék alá szorítani, de az EU úgy ítélte meg, hogy ezt nem fenntartható módon értük el. Janurában indult kötelezettségszegési eljárás a telefonadó miatt, ennek oka, hogy a távközlési szektorra kivetett adót az állam nem a telekommunikációs szektorra fordítja. Az EU vizsgálja a házi pálinkafőzés jövedéki adómentességét, az Erzsébet-utalvány bevezetését, a hulladékgazdálkodás államosítását is.

Az Európai Tanács elnöke szerint 2012 fordulópontot jelentett az euróövezet válságában. Ennek ellenére szerinte nem lehet hátradőlni, tovább kell haladni a valódi gazdasági unió megteremtése felé. Nincs alternatívája a reformok folytatásának, egyetlen ország sem léphet vissza - mondta. A hétéves költségvetésről azt mondta: a megállapodás "jó és fontos" Magyarországnak és Európának is.

A sajtótájékoztató után csak az MTI munkatársa tehetett fel kérdést, aki a keddi kormányülésen történtekre kérdezett rá. Orbán erről azt mondta, hogy az éjszakába nyúló kormányülésen arról volt szó, hogy az állam hogyan vegye át az 5 ezernél nagyobb települések adósságát. A kormányfő szerint összesen 600 milliárd forintnyi adóságról van szó.  A kormányfő még tavaly októberben jelentette be, hogy összesen 612 milliárd forintnyi adósságot vesz át 1956 önkormányzattól.

Az Európai Tanács elnöke szerdán érkezett Budapestre. Van Rompuy Orbánon kívül találkozik Kövér Lászlóval, az Országgyűlés elnökével, illetve Áder János köztárasági elnökkel is. Még szerdán továbbutazik Lengyelországba.