Kigolyózná a Munkáspártot a DK

2013.02.28. 18:53

A Munkáspárt 2006 tájékoztatása szerint a Demokratikus Koalíció (DK) szervezetük kizárását kezdeményezte az MSZP által létrehozott ellenzéki megbeszélésekből.

Vajnai Attila, a Munkáspárt 2006 elnöke közleményében úgy fogalmaz: a sikeres tárgyalások közben hidegzuhanyként érte őket, hogy a DK vezetői korábbi álláspontjukat megváltoztatva, vétójogukat használva, indoklás és egyeztetés nélkül a Munkáspárt 2006 kizárását kezdeményezték az együttműködési tárgyalásokból - az abban résztvevő szervezetek véleményével ellentétesen.

A Munkáspárt 2006 szerint "ez a kirekesztő politika alapjaiban veszélyezteti a demokratikus együttműködés sikerét, és elhitelteleníti a DK ellenzéki összefogásról hangoztatott frázisait". A párt erre hivatkozva úgy döntött, hogy az MSZP-vel meglévő kétoldalú kapcsolataira alapozva folytatja az egyeztetést a baloldali értékek képviseletének erősödése érdekében.

Vajnai Attila az egyeztetésekről szólva különösen fontosnak nevezi az ott megfogalmazott baloldali fordulatot a szociálpolitika területén, valamint a neoliberális politikával való szakításra irányuló szándékot a társadalmi nyomor felszámolása érdekében.

Az MTI próbálta megkérdezni a DK illetékesét, de csütörtök estig nem érte el.

A szocialista párt által kezdeményezett ellenzéki megbeszélések január elején indultak közjogi kérdések megtárgyalásával. Azóta gazdasági, oktatási, kül- és nemzetpolitikai, foglalkoztatáspolitikai, mezőgazdasági és szociális kérdésekről is egyeztettek már. Az MSZP 19 témát javasolt a várhatóan március végéig tartó tárgyalássorozatra. Az LMP a kezdetektől távol marad az egyeztetésektől, az Együtt 2014 pedig csak a közjogi megbeszéléseken vesz részt.

Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért nevében hétfőn korainak nevezte szervezete csatlakozását az ellenzéki egyeztetéshez.