Kihátráltak Papcsák mögül a fideszesek

2013.02.28. 13:53
Nem tudta meggyőzni Papcsák Ferenc zuglói polgármester saját képviselőtársait: az önkormányzatban szerdán nem kapott támogatást a BVSC és a hozzátartozó, ramaty állapotban lévő Szőnyi úti sporttelep átvételének terve.

Az Index információi szerint nem jött össze Papcsák Ferenc régóta dédelgetett terve, saját képviselőtársai sem támogatták a kerületben található sportklub önkormányzati tulajdonba vételét.

A Budapesti Vasutas Sport Club-Zugló (BVSC) és a hozzátartozó ingatlanok elvileg ingyenesen kerültek volna a XIV. kerület tulajdonába, de a szerdai zárt ülésen a képviselők nagy része nem találta megfelelőnek a sportklub anyagi helyzetét feltáró dokumentációt ahhoz, hogy megalapozott döntést hozzon.

A képviselőtestület fideszes és KDNP-s tagjait két órán keresztül győzködte a gyors átvételt erőltető Papcsák.

Várnai László, LMP-s képviselő szerint a polgármester először félórásra tervezett frakciószünetre hívta össze a képviselőtársait, de a megbeszélés végül jóval tovább tartott. „Két órán át várt rájuk ellenzéki képviselő, ücsörgött, téblábolt, nem tudta a munkáját végezni tucatnyi osztály- és csoportvezető” – írja Várnai, hozzátéve, hogy amikor Papcsákék végül visszajöttek az ülésre, a polgármester ebédszünetet rendelt el.

A szünet után néhány kormánypárti képviselő távolmaradt a szavazástól, többen pedig tartózkodtak, így nem lett meg a szükséges 10 fős támogatás.

A több mint 5 milliárdos könyvértékű ingatlan tulajdonjoga tavaly januárban került a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőhöz, miután a MÁV lemondott róla. A sporttelepen sok 40-50 éves leromlott állapotú épület áll, amelyek renoválására évek, évtizedek óta nem költöttek semmit. Az uszoda és a hozzátartozó gázkazánok műszaki állapota is siralmas, miután a klub finanszírozását ellátó vasúttársaság évek óta egyre kevesebb pénzt juttat a BVSC-nek.

A MÁV honlapján található beszámoló szerint 2012-ben 89,5 millió forintos éves támogatást fizettek ki, pedig 2009-ben még havonta 117 millió forint jutott a klubnak. A támogatásból jelenleg kizárólag az ingatlanok bérleti díjára futja, a szakosztályok működési költségeiket maguknak kell kitermelniük.

Szentpáli Gábor, a BVSC ügyvezető elnöke az Indexnek elmondta, megdöbbent, amikor értesült az önkormányzat döntéséről. A klubelnök szerint Zugló vezetése már évekkel ezelőtt elindította az átvétel előkészítését, és eddig minden arra mutatott, hogy mindenki támogatja a kerület számára is előnyös döntést. Elérték, hogy az önkormányzat ingyen megkaphatta volna az ingatlanegyüttest, miközben a klub zsebébe ott lapult egy több milliárdos eredményes pályázat is, amely egy racionális átszervezéssel nullszaldósra hozhatta volna ki a klub ügyeinek rendezését. Szentpáli szerint az önkormányzat szerdai döntése újra bizonytalanná tette a főként utánpótlás-nevelésre specializálódott 100 éves BVSC jövőjét.