Professor emeritusok lesznek a kirúgott ELTE-s tanárok

2013.03.01. 10:33 Módosítva: 2013.03.01. 10:43

Az ELTE rektora, Mezey Barna kezdeményezte, hogy a létszámleépítések miatt elbocsátott oktatók közül az arra érdemes kollégákat terjesszék fel professor emeritus címre, közölte az egyetem. Az ELTE közleménye szerint a Bölcsészettudományi Karon a törvényi szabályozás és a pénzügyi kényszerűségek miatt több olyan egyetemi professzort egy időben érint a nyugdíjazás, akik munkája és személyisége meghatározó az oktatásban, kutatásban.

A professor emeritusi címmel a hallgatók és oktatók bizalmát élvező, a munkához még kedvet érző egyetemi tanárok szervezett formában is folytathatják közreműködésüket az egyetem oktatási-kutatási munkájában. Amikor kedvezőbben alakul az Egyetem financiális helyzete, ezt az intézmény anyagilag is honorálhatja majd. A Bölcsészettudományi Kar dékánja, Dezső Tamás egyetértett a kezdeményezéssel, tájékoztatása szerint a legközelebbi Kari Tanács elé terjeszti a címre javasolt oktatók névsorát.

Az ELTE bölcsészkaráról összesen huszonegy tanárt bocsátanak el a forráselvonás miatt. Több neves oktatónak, így Nádasdy Ádám nyelvésznek, Keserü Katalin művészettörténésznek, Margócsy István irodalomtörténésznek, Tverdota György irodalomtörténésznek, Tarján Tamás színikritikusnak és Kálmán László nyelvésznek is távoznia kell. Dezső Tamás dékán indoklása szerint az érintett tanárok többségének van másodállása vagy nyugdíjra jogosultak.

A professor emeritus cím eredetileg a nyugdíjba vonult professzort jelenti, Magyarországon azonban a cím elnyerése nem automatikus, csak az használhatja a címet, akinek ezt az egyetem adományozta. Az eddigi gyakorlat szerint a cím egy szerződésben rögített időtartamig a nyugdíjon felül adott javadalmazással is jár. Magyarországon a professor emeritusok tanszékük vagy intézetük teljes szavazati jogú tagjai maradnak.