Leadták felsőoktatási jelentkezéseiket az Index érettségizői

2013.03.02. 08:23
B. Réka igazgatásszervezés levelező szakok mellett szociális munkásnak, Cz. Réka nappalis nyelvszakokra, J. Dávid pedig főként külföldi egyetemek építész szakjaira jelentkezett. Három különböző középiskola három nagyon különböző érettségizőjét követjük szeptembertől a tanévkezdéstől a felvételi eredmények nyári kihirdetéséig.

A felületes szemlélőnek úgy tűnhet, hogy a felsőoktatási felvételi jelentkezés taktikus kigondolása, kitöltése és leadása valamivel komplikáltabb feladat, mint elvégezni az elméleti fizika mesterképzést. Három érettségizőnknek mégis sikerült, még úgy is, hogy az utóbbi hónapokban – nagy vonalakban ugyan nem, de néhány részletet tekintve - folyamatosan változtatták továbbtanulási terveiket. Sorozatunk első részében bemutattuk a három érettségizőt, a másodikban elárulták továbbtanulási terveiket, a harmadikban kiakadtak a kormány döntésén, a negyedik rész a szalagavatókról szólt, az ötödik a félévi bizonyítványról, és ez a hatodik.

B. Réka (Miskolci Herman Ottó Gimnázium)

A miskolci elitgimnazista életében komoly a változás, mert az érettségi előtt nem sokkal otthagyta tescós pénztárosi állását, és tavasztól a miskolci Börry Grill&Pub hamburgerezőben dolgozik tovább. Hétköznaponként az utolsó tanóra után kezd, és 22 órakor ő zárja a helyet, érettségi után teljes állásban fel is veszik, így ezt a munkát alkalmasabbnak tartja arra, hogy majd a költségtérítéses egyetemi szakját finanszírozni tudja. Neki ugyanis jobban megéri költségtérítéses levelező képzésre járni, mint Budapesten nappali tagozaton tanulni és a fővárosi létezés minden költségét fizetni.

A nemzetközi igazgatási és az igazgatásszervező szakok mellett harmadikként a Miskolci Egyetem szociális munkás szakját írta be, pedig három héttel a leadási határidő előtt még azt mondta, a vám- és pénzügyőr szakot is megjelöli. Változtak az érettségire vonatkozó tervei is, eredetileg úgy tűnt, neki a levelező szakhoz elég minden érettségi tárgyából a középszintű vizsga, de végül angolból taktikai okokból mégis emelt szinten vizsgázik. Korábban ugyanis előrehozott, középszintű érettségit tett angolból, ami nagyon jól sikerült, így még akkor is megkapja az emelt szintű érettségiért járó 50 pontot, ha rosszabb százalékot ér el. Ebben az esetben ugyanis automatikusan a középszintű eredményét számítják be a felvételinél. Összességében pedig több pontja lesz, és így biztosabbnak látja felvételét.

 B. Réka leadott jelentkezései
 J. Dávid leadott jelentkezései
 Cz. Réka leadott jelentkezései
NKE-KTK, nemzetközi igazgatási szak University of Bath, építész
SZTE-BTK, szlavisztika – orosz
NKE-KTK, igazgatásszervező szak Cardiff University, építész SZTE-BTK, romanisztika-olasz
ME-BTK, szociális munkás University of Nottingham, építész DE-BTK, szlavisztika-orosz
  University of Brighton, építész PTE-BTK, szlavisztika-orosz
  University of Sheffield, építész ELTE-BTK, romanisztika-olasz
  BME Építészmérnöki Kar, építész  
  Szent István Egyetem - Ybl Miklós kar, építész  

J. Dávid (Pesthidegkúti Waldorf Iskola)

Január közepén már leadta a külföldi jelentkezési lapját, Nagy-Britanniában ugyanis akkor van a jelentkezési határidő. Az angol rendszer szubjektívebb a magyarnál, a jelölt nemcsak a pontszámaival, vizsgaeredményeivel jelentkezik, hanem motivációs levelet kell írnia, és ajánlóleveleket kell küldenie. Ezekben mind segítségére volt egy cég, aki külföldi felvételizőknek segít.

Dávidnak az építész szakokhoz saját munkáiból egy portfóliót is össze kellett állítania, amelyben rajzait, terveit, makettjeit mutatja meg a felvételiztető bizottságnak. Ezen kívül természetesen számít az érettségi eredménye is, de ahogy itthon, ott sincs további vizsga.

Az angliai egyetemekről a beadott jelentkezés alapján az egyetem ajánlatot tesz, hogy milyen érettségi eredmény alapján hajlandó felvenni. Dávid eddig két ajánlatot kapott, Bath-ba elég a 4,5-ös érettségi átlag (matematikából, történelemből és rajzból 5-ös eredménnyel), a Sheffield Egyetemre pedig öt tárgyból kérnek 5-ös eredményt a bejutáshoz. A Guardian listája szerint ez a két egyetem a négy legjobb angliai építész szak között van. A magyar szakokat Dávid abszolút B-tervnek tartja, elsősorban továbbra is a külföldi továbbtanulás érdekli, legszívesebben Cardiffba menne.

Cz. Réka, (Weöres Sándor Általános Iskola és Gimnázium, Ferencváros)

Ami J. Dávidnak Magyarország, az Cz. Rékának Budapest. Utolsó helyen jelölte meg az ELTÉ-t, előtte négy vidéki nyelvszakot Szegeden, Debrecenben és Pécsen. Még az utolsó pillanatban is vacillált, hogy az orosz vagy az olasz szak legyen elől, de a Szegedi Egyetem prioritása nem volt kérdés, annyira tetszett neki az intézmény a nyílt napon. Végül az orosz szakot jelölte első helyen, mert annak Szegeden gazdasági nyelvi szakiránya van, és azt tartja a leginkább piacképesnek az összes közül. A jelölési sorrendnek nagy a jelentősége a felvételinél.

Pár héttel a leadás előtt még azt rebesgette, hogy az idegenrendészet szakot is beírja, de ahogy B. Réka lemondott a vám- és pénzügyőrről, úgy tett le ő is a határőrségről. Történelemből és olaszból tesz emelt szintű érettségi vizsgát.

Érettségi tippverseny

Három érettségizőnk február végén találkozott először egymással, a Kazinczy utcában mulattak, és megtippeltettük velük, hogy a hátralévő érettségi tárgyakból tett vizsgájuk hányas lesz. Rendkívül optimisták voltak, ezek azok a jegyek, amiket számon lehet kérni rajtuk:

 Az érettségiző tippje arról, hányast fog kapni  Cz. Réka (Weöres)  J. Dávid (Waldorf)  B. Réka (Herman, Miskolc)
Magyarból 5 (középszint)
5 (közép) 5 (közép)
Matematikából épp hogy 3-as (közép) 5 (emelt) 5 (közép)
Történelemből épp hogy 5-ös (emelt)
5 (közép) 5 (közép)
Fizikából
- 5 (emelt) -
Idegen nyelvből 5 (emelt olasz)
már leérettségizett (5 - emelt angol)
épp hogy 5-ös (emelt angol)
 Remélt érettségi átlag
 4,5  5  5