Marad a faszék és a faszállítás

2013.03.07. 20:21

Nyelvészkörökben hónapok óta pletykálják, hogy elkészült a hivatalos helyesírási szabályzat, az AkH. legújabb, 12. kiadása. A Nyelv és Tudomány (Nyest) beszámolója szerint ha drámai változások nem is lesznek, pár apróságot újratanulhatunk.

Változik az összetett szavak helyesírása, a jövőben a többszörös szóösszetételeket akkor is kötőjel nélkül írhatjuk, ha azok hat szótagnál hosszabbak. Két tagú összetetételeket azonban továbbra sem lehet kötőjellel írni, legyen szó akár hosszúakról - alumíniummegmunkálás, vagy rövidekről, ahol az olvasást segítené - faszék, pácsó.

Míg eddig csak a kettős betűre végződő vezetékneveket kellett kötőjellel toldalékolni - Wittmann-nal, ezentúl a keresztneveket is - Mariann-nal. De a tulajdonneveket is, tehát Sakk-kal, de sakkal.

Az egyik legkülönösebb szabályváltozás, hogy az intézménytípusok nevét eddig mindig kisbetűvel kellett írni, még ha egy bizonyos intézményről is volt szó – minisztérium. A jövőben viszont „belső használatú dokumentumokon”, vagyis például a minisztériumi dolgozók a belső levelezésben nyugodtan hívhatják Minisztériumnak a munkahelyüket. Sőt, még a pénzügyi osztály is lehet Pénzügyi Osztály. És a jövőben nagybetűs lehet a tulajdonnévben a Mozi és a Söröző is.

Korábban a betűszókhoz kapcsolódó utótagot külön kellett írni, ha a betű ugyanazt a szót rövidítette, mint az utótag. Ez is változik, ezentúl kötőjelezni kell. A Nyest példája a CIB-bank.

A toldalékolási szabályok biztos sokakat feldühítenek majd. Vegyük például a dühöt, amit eddig -vellel csak így toldalékolhattunk: dühvel. Ezentúl a dühhel is helyes, ahogy az 1-jén, 1-jei helyett az 1-én, 1-i alak is. A -szerű elem pedig összetételi utótagként viselkedhet a jövőben, ami a Nyest szerint nem észszerű.