Megalakult Bajnai pártja

2013.03.08. 12:34 Módosítva: 2013.03.08. 13:47
Hivatalosan is megalakult a hivatalosan Együtt 2014 Választói Szövetség Párt, ami a nemrég alakult Párbeszéd Magyarországért párttal egyből meg is alakította a még rövidítve is 15 karakterrel leírható E2014VSZPPMPVSZ-t. Terveik szerint ők fogják leváltani Orbán Viktort és a Fideszt a 2014-es választáson, ezért közös listát és közös jelölteket állítanak. Közös program még nincs, de körvonalak már igen. Vannak dolgok, amiben egyetértenek.

Egy Paulay Ede utcai irodaház alagsorában bejelentették az Együtt 2014 Választói Szövetség Párt megalakulását, amely azonnal választási szövetséget kötött a Párbeszéd Magyarországért Párttal (PMP).

A leginkább Bajnai Gordon pártjaként meghatározható alakulatnak három társelnöke van. A Haza és Haladást Szigetvári Viktor, a Szolidaritást Kónya Péter, a Millát Juhász Péter képviseli a vezetésben. A választási szövetségbe a PMP Jávor Benedeket és Szabó Tímeát, a két társelnököt delegálta.

Kérdésünkre elmondták, hogy a szövetség közös listát és közös egyéni jelolteket állít majd. Közös program még nincs, csak „azonos alapok”. Egyelőre csak a 2014-es választásokig tervezik az együttműködést.

Annak ellenére, hogy Bajnai Gordon nem vállalt szerepet a pártvezetésben, ebből állítása szerint nem következik ő lenne a miniszterelnök-jelölt. „Ez még nem időszerű” – mondta. Viszont ő vezeti a felkészülést a kormányzásra.

Mesterházy gratulált

„A Magyar Szocialista Párt nevében gratulálok az Együtt 2014 párttá alakulásához és sok sikert kívánok a pártépítéssel járó nehéz feladatokhoz. Magyarország történelmi választásokra készül 2014-ben, ezért a demokratikus ellenzék pártjainak és mozgalmainak többséget kell szerezniük a változás programjához. Az országban növekvő elégedetlenséget politikai cselekvéssé kell formálnunk azért, hogy véget vessünk Orbán Viktor hazug, korrupt és dilettáns rendszerének. Ez valamennyi demokratikus ellenzéki párt közös felelőssége” – írta Mesterházy Attila, az MSZP elnöke.

„Normális országban akarok élni, ahol nem kell mindenkinek politikusnak lenni” – ezekkel a politikustól, potenciális miniszterelnök-jelölttöl szokatlan szavakkal vezette be a pártalapítást bejelentő beszédét Bajnai Gordon. Szerepvállalását azzal indokolta, hogy Magyarország megosztott, ezért gyökeres változás kell. A változás ígérete volt ami felépítette a 2/3-ot, „és ez az erő fogja lebontani is”, mondta.

Orbán becsapta a választóit, és bár fiatal, mégis az ország „legfáradtabb és legöregebb politikusa”, mondta Bajnai, aki a rendszerváltás óta eltelt időszakot Orbán-korszaknak nevezte.

Bajnai a pártalapítás mellett egy pártszövetség megalapítását is bejelentette, az LMP-ből kiváltakkal közösen megalapították a világ egyik leghosszabb nevű politikai csoportosulását, az Együtt 2014 Választói Szövetség Párt Párbeszéd Magyarországért Párt Választási Szövetséget, az E2014VSZPPMPVSZ-t. „Elég a taktikázásból, a belső vitákból. Az ellenfél nem az ellenzék, a különbözőség nem akadály” – indokolta mindezt.

Mint kiderült Bajnai nem vállalt tisztséget az új pártban, sem pártszövetségben. Mégis ő beszélt a leghosszabban a felszólalók közül. Az E2014 egyik társelnöke, Kónya Péter beszédéből például csak azt jegyeztük fel, hogy „virtuális hóvirággal” kedveskedett „a kedves nőtagoknak”, mert a pártszövetségnek egy környezetvédő párt is a tagja, a hóvirág pedig védett. Megtudtuk még, hogy Kónya olyan férfi, aki kalapáccsal takarít. „Pörölyként fogjuk elsöpörni Orbán rendszerét” –mondta, majd azt is, hogy „a pártnak nem fegyverként kell a kezünkben lenni”.

Elnöktársa, Juhász Péter már könnyedebben beszélt. „Olyan levegőtlen ez a helyiség” – mondta a tömött pincében, hogy aztán egész Magyarországra vetítse ki a képet. Azt mondta, gyerekkorában a szülei mindig óvták a politika „mocskától”, de most „be kell jönni a politikába, részt kell venni az ország alakításában”.

Az újonnan alakult párttal szövetségre lépett, alig egy hónapos PM nevében Jávor Benedek beszélt, arról, hogy Orbán „irányított demokráciává” alakította az országot, és hogy a szövetségük „reményt ad, de nem ígér csodát”. Utána elnöktársa, Szabó Timea írta alá Bajnai Gordonnal a szövetségi dokumentumot, de mi láttuk, hogy az esemény előtt, az irodaház kapualjában Jávor elé is odatolták a bőrkötésű mappát.

Az esemény zárásaként kérdéseket is fel lehetett tenni – értesüléseink szerint ez eredetileg nem szerepelt a tervekben. A jobboldali sajtó a lehetőséggel élve a Fidesz-székház csütörtöki ostromával kapcsolatban is kérdezett, a Hírtévét például az érdekelte, hogy véletlenül gondolják-e ugyanazt a tegnapi székházfoglalók az alkotmányról, amit Bajnai. „Székház nem kell, van. Mi nem a székházából akarjuk kiszorítani a Fideszt” – felelte erre Bajnai Gordon, Szigetvári Viktor, az E2014 harmadik elnöke pedig a leghatározottabban visszautasította, hogy bármi közük lett volna a csütörtökön történtekhez.