Kétezren tüntettek a székely autonómiáért

2013.03.10. 16:16 Módosítva: 2013.03.10. 17:28

Nagyjából kétezer ember gyűlt össze a román követség előtt vasárnap délután, hogy a székely autonómiáért tüntessenek. A Thököly utat teljes szélességében lezárták. A tömeget jórészt középkorúak és tizenévesek alkották, köztük terepruhások magyar nemzeti gárda felirattal, és fekete bomberdzsekis, fekete gyakorlónadrágos csoportok, akik a Kárpát haza őrsereg nevű formáció tagjainak mondják magukat. A békés tüntetésnek hat előtt lett vége.

A harciasnak tűnő közönség összességében inkább békés volt tudósítónk jelentése szerint. A színpadon zenéltek, verset mondtak, székely mártírokra emlékeztek. Kétszer indult berevizionista kórus, Vesszen Trianon, kántálta a tömeg.

A nyugodt hangulathoz hozzájárult, hogy ezidő alatt zajlott a Fradi-Újpest mérkőzés, ami elszívta az agilisebb politikai véleményformálókat.

Kétezer forintért székely sálat, ezerért közepes méretű székely zászlót vehetett, aki nem tudott magával hozni. Tudósítónk találkozott a helyszínen a HÖK-ös listabotrány kapcsán elhíresült Szávay István jobbikos képviselővel, aki elmondta, hogy nem hivatalos pártrendezvényről van szó, ezért kérték híveiket, hogy ne hozzanak pártzászlókat.

Érdekes módon a szélsőjobb által dominált tömegben feltűnt Schiffer András is, aki újságírónknak azt mondta, sokféle tüntetésen volt már szervezéstől függetlenül, ma például már Tibetért is tüntetett. Az LMP választmányából még hárman jöttek vele.

Az első szónok nem mutatkozott be, ugyanakkor az udvariasság jegyében megköszönte Victor Ponta kormányának hogy a "zászlóhisztivel" felkeltette az európai közvélemény érdeklődését a székely autonómia ügyében.

Hasonlóan anonim maradt  a következő fellépő is. A negyvenes férfi a következő követeléseket fogalmazta meg: legyen hivatalos nyelv a magyar, legyen magyar nyelvű oktatás a bölcsődétől egyetemig. Követelte a szabad szimbólumhasználatot, és az autonómiát. Elmondta, hogy ha kell további tüntetések is várhatók, vagy összegyűjtenek százezer aláírást.

A tüntetők nagy tapssal fogadták a bejelentést, miszerint: "Harmincezren vagyunk." A Szónok itt arra utalt, hogy a párhuzamosan zajló marosvásárhelyi tüntetésen a szervezők állítása szerint ennyien vannak.

A tüntetés Stefánia út felé eső oldalán egyébként semmit sem hallani az aggregátortól. Egy székely tréfás történetekkel szórakoztatta az egybegyűlteket.

A követség ablakain a redőnyöket leeresztették. A rendőri készültség a Thököly út felől nem volt látványos, a mellékutcákban azonban 8-10 rendőrségi kisbuszt, sok rendőrautót és egy legalább ötvenfős taktikai egységet látott újságírónk.

Háromnegyed hatkor ért véget az esemény, ekkor gyors oszlásnak indult a tömeg.

Marosvásárhelyen is tüntetnek

A Marosvásárhely külvárosában lévő postaréti Székely Mártírok Emlékművéhez Székelyföld egész területéről autóbuszokkal érkeztek a tüntetők, akik elsősorban székely zászlókat hoztak magukkal, de megannyi magyar és árpádsávos zászló is feltűnt a tömegben.

A demonstráció nyitányaként elszavalt Szózat után a tömeg hosszasan skandálta az "autonómiát!" jelszót, és "Katalónia" skandálással köszöntötte Mark Gafarott Monjót, a Katalán Demokratikus Konvergencia párt képviselőjét, aki a katalánok szolidaritásáról biztosította a tömeget. A szervezők 30 ezerre becsülték a megjelentek számát.