A TEK lezáratta az Áder-hivatal előtti teret

2013.03.11. 11:59 Módosítva: 2013.03.11. 12:46

A Terrorelhárítási Központ (TEK) biztonsági intézkedésként lezáratta a Sándor-palota előtti Szent György teret. Civilek hétfő estére a téren álló Köztársasági Elnöki Hivatal épülete elé szerveztek demonstrációt, hogy Áder János köztársasági elnököt arra kérjék, ne írja alá az – Országgyűlés által addig várhatóan elfogadott – alaptörvény negyedik módosítását.

A TEK honlapján közzétett "személy- és létesítménybiztonsági intézkedés" értelmében március 8-ától legkésőbb március 16-án éjfélig lezárják a köztársasági elnök hivatala előtti Szent György tér teljes területét, továbbá több környékbeli utcát és közterületet.

A március 7-én hozott intézkedést a TEK azzal indokolta, hogy az említett időszakban a Sándor-palota épületében és a lezárt területeken "több, védett személyek részvételével megtartott (...) program kerül megrendezésre, beleértve a március 15-ei nemzeti ünnepsorozat előkészítését is".

Az intézkedést aláíró Hajdu János TEK-főigazgató arra kérte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) vezetőjét, valamint a Készenléti Rendőrség parancsnokát, hogy az intézkedést "további indokolt mértékű ideiglenes forgalomkorlátozási, közrendvédelmi, bűnmegelőzési és objektumvédelmi intézkedéssel egészítse ki".

Pénteken Az alkotmány nem játék! elnevezésű, civilek által szervezett fővárosi, Alkotmány utcai demonstráció után a tüntetők egy része az Alkotmánybíróság elé vonult. A rendezvény végén bejelentették: a tiltakozást hétfőn a Sándor-palotánál folytatják annak érdekében, hogy az államfő ne írja alá az alaptörvény módosítását.

Hétfő délelőtt a "Ne írd alá, János - Tiltakozás az Alaptörvény 4. módosítása ellen!"- elnevezésű Facebook-oldalon is a Sándor-palotához hívják estére a tiltakozókat.

Alkotmányos jogot korlátoznak

Aggályos a Szent György tér lezárása, mivel ezzel a TEK indokolatlanul korlátozza az egyik alapjogot, a gyülekezési jogot, kommentálta a döntést a TASZ jogásza. Hegyi Szabolcs elmondta, hogy a korlátozás indoka nem tűnik életszerűnek: Áder János ugyanis ezen a helyen dolgozik, ilyen alapon tehát folyamatosan le kellene zárni a területet. A március 15-i ünnepség előkészítése során sem tudni arról, hogy olyan külföldi vendég, különösen védett személy jelenne meg, akinek biztonsága miatt indokolt a lépés.

Megjegyeztük, hogy hétfőn délután várható egy tüntetés a téren, amelyre válaszul a jogász rámutatott: a tüntetés önmagában nem jelent kockázatot, a tüntetések a főszabály szerint ugyanis jogszerűek, és így nem jelentenek nemzetbiztonsági kockázatot.