no

Hó és fagy kísérheti március 15-ét

2013.03.11. 14:23

Március 15-én, pénteken több helyen havazás, viharos szél lehet, miközben a hőmérséklet az ország legtöbb pontján 0 fok alatt marad, derül ki az Időkép előrejelzéséből.

Eső, zápor több helyen kialakulhat, de szerdáig még marad a kora tavaszias, 10 fok feletti délutáni
hőmérséklet. Délen, délkeleten délután helyenként akár 15 fok is lehet. Kedden elsősorban a Dunántúlon, majd a középső országrészben lehet csapadék, szerdán pedig főként a keleti, északkeleti tájakon kell esővel számolni.

A mostani számítások szerint a nyugati megyéket viharossá fokozódó északi szél kíséretében már csütörtök hajnalban hideg sarkvidéki eredetű légtömegek áraszthatják el. Ez a folyamat napközben fokozatosan kiteljesedik, péntek hajnalra az egész országban téliesre fordulhat időjárásunk.

07
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Csütörtök hajnalban előbb a Dunántúl nyugati részén, majd napközben kelet felé terjeszkedve – a fővárosban várhatóan a déli óráktól – egyre többfelé havazásba válthat a csapadék. Péntek hajnalra pedig már a Tiszántúlon is szilárd halmazállapotú csapadék lehet a meghatározó, miközben az északira, északnyugatira forduló szél egyre többfelé megerősödik, sok helyen viharossá is fokozódik. A Dunántúlon akár 110-120 kilométer/órát elérő lökések is könnyen előfordulhatnak.

A hőmérséklet is egyre inkább a januárt idézheti majd. Csütörtökön a Tiszántúlon helyenként még 10 fok fölé melegedhet a levegő, de a Dunántúlon, majd délutántól a Dunától keletre is egyre többfelé mélyrepülésbe kezd a hőmérséklet, péntek hajnalra pedig a mostani előrejelzések szerint már mindenhol fagypont alatti hőmérséklet lehet meghatározó.

Péntek délutántól várhatóan északnyugat felől fokozatosan megszűnik a csapadék, elkezd mérséklődni a szél, valamint felszakadozni a felhőzet, így hétvégén hajnalonként a derült, szélcsendes, vastag hóval borított tájakon meglehetősen mélyre, akár -10, sőt a völgyekben néhol -15 fok alá csökkenhet a hőmérséklet. Vasárnaptól azonban erőteljes melegedés kezdődhet, jövő hét elejére így visszatérhet a márciusi tavasz.