Az elsős apja az igazgatót is lefizetné

2013.03.11. 08:21
Kevesebb mint egy hónap múlva kell beíratni az elsősöket az iskolába. A tanárok és igazgatók tapasztalatai szerint a szülők sok mindenre képesek, hogy elsős gyereküket bejuttassák a jó iskolákba: többen felsőbb kapcsolatokkal vagy pénzzel is próbálkoznak. Sokan nemcsak iskolát, de tanítónőt is szeretnének választani, erre azonban nincs lehetőség. Ahol nagy a túljelentkezés, oda az igazgatók különböző szempontok szerint veszik fel a nem körzetes gyerekeket, végső esetben pedig sorsolnak.

“Soha nem tudom meg már, mennyi lehet az árfolyamom” - meséli egy jó nevű iskola igazgatója, akinek egyszer egy szülő egy borítékot csúsztatott az asztalára azzal, hogy elsős gyerekét vegyék fel az iskolába. Az igazgató tanult az esetből. Azóta az iskolába készülő gyerekek szüleivel csak mások jelenlétében beszél.

Felső kapcsolatok

A szülőknek az elkövetkező egy hónapban kell iskolát találniuk elsős gyermekeiknek. Idén mindenütt április 8-án és 9-én lesz a beiratkozás. Az ország legtöbb településén az iskolakeresés nem okoz problémát, mivel nincs nagy választási lehetőség. A tankötelezettség miatt az iskolák a körzetükbe tartozó gyerekeket kötelesek felvenni. Akik azonban másik iskolába szeretnék járatni gyereküket, azok a nagyvárosokban és Budapesten sokszor kemény harcot kénytelenek folytatni a jó helyekért. Az Indexnek nyilatkozó tanárok és iskolaigazgatók szerint az eszközök skálája széles, a másik kerületbe való átjelentkezéstől, a felső kapcsolatok megmozgatásán át akár a korrupciós kísérletekig terjed.

A beíratkozás

Az állami, az alapítványi és az egyházi iskolákba a tanköteles tanulókat az első évfolyamra a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ által meghatározott időszakban kell beíratni.

A beiratkozás időpontja:

- április 8. (hétfő)     8.00-18.00 óra
- április 9. (kedd)     8.00-18.00 óra

    A beiratkozással kapcsolatos kérdésekben a fenntartó, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ által fenntartott intézmények esetében az illetékes tankerületi igazgatója ad részletes tájékoztatást.


"Előfordult már, hogy jött egy szülő és felső kapcsolataira kezdett el hivatkozni, sőt szabályosan fenyegetett, hogy megjárhatom, ha a gyerekét nem vesszük fel" - mondja egy népszerű általános iskola igazgatója. Az ilyen kísérleteket az igazgató mostanra megtanulta rutinnal kezelni. "Ha azt látják rajtam, hogy ettől nem ijedek meg, ők is visszavesznek a tempóból. Azt mondom, a gyerekeket az előre meghirdetett szabályok szerint vesszük fel, és ha ez nem tetszik neki, nyugodtan fellebbezzen a döntés ellen".

“Papíron most úgy néz ki, mintha szétköltöztünk volna” - mondja egy szülő, aki hat éves gyerekével együtt nemrég kapta meg új lakcímkártyáját, felesége és másik gyermeke pedig továbbra is közös otthonukba van bejelentve. Azért jelentkeztek át, mert a jobb iskola a közeli főút másik oldalán van, de az már egy másik kerület és másik beiskolázási körzet. Az átjelentkezéssel a gyerek körzetessé válik, így bejuthat a kéttannyelvű általánosba.

Van szabad tanítónőválasztás?

"Megtaláltuk az iskolát, nagyon szép helyen van. Elmentünk a nyílt napra és megnéztük mindkét tanítónő bemutató óráját. Drámai volt a különbség - meséli egy szülő. Egyikük merev, még a bemutató órán sem szólította a nevén a gyerekeket, és látszott rajta, hogy csak a nyílt nap miatt próbált valamennyire kedves lenni. A másik tanárnőnél minden természetes volt. Látszott, hogy szereti a gyerekeket és a hivatását is. Nemcsak a gyerekek, mi is élveztük az óráját. Egyértelmű volt, hogy hozzá szeretnénk járatni a gyereket."

Erre azonban nincs lehetőség - a csoportbeosztást az iskola igazgatója készíti majd el. A szülők egy csoportja ezért összefogott és azt mondták az igazgatónak: ha a gyerekeik nem a jó tanítónőhöz kerülnek, akkor egyikük sem viszi oda a gyerekét. Az igazgató azonban nem dőlt be ennek. Diplomatikusan annyit mondott: járjanak el az ismerkedő foglalkozásokra, de a gyerekeket akkor is ők fogják besorolni a tanítókhoz.

“Nem tehetem ki a kollégáimat annak, hogy a gyerekekre bízzuk a választást" - mondja egy pesti iskola igazgatója. Sok szülő szeretne gyerekének tanítónőt választani, és egy időben az iskola meg is próbált helyt is adni az ilyen szülői kéréseknek. A nyílt napokon figyelték, hogy a gyerekeknek melyik tanítónő szimpatikus, de aztán gyorsan felhagytak ezzel, mert ez a tantestületben is komoly feszültséget keltett. "Hát persze, hogy a gyerek a fiatalabb, mosolygósabb vagy jobb illatú tanárhoz szeretne menni. Igazgatóként nekem kell garantálnom azt, hogy a gyerek jó kezekbe kerül, bárki is lesz az osztályfőnöke” - mondja az igazgató.

A szabad iskolaválasztás fogalmát sokan félreértik, mondja Aáry-Tamás Lajos oktatási ombudsman. Ez egy nemzetközi jogi kategória, ami azt jelenti, hogy senkinek a gyereke nem rekeszthető ki az oktatás rendszeréből, azaz a szülő választhat, hogy gyermekét állami, egyházi vagy alapítványi iskolába íratja. "A szabad iskolaválasztás azonban nem azonos a szabad iskolaépület-választással és végképp nem azonos az épületen belüli tanítónéni megválasztásával" - jegyezte meg Aáry-Tamás Lajos.

Sorsolnak

A csoportbeosztásnál az iskoláknak több mindenre kell figyelniük. Van, ahol figyelembe veszik, hogy az egy óvodából érkezettek kerüljenek egy csoportba. Igyekeznek az elsős osztályokban az egészséges fiú-lány arányra is törekedni, de tudunk olyan iskoláról is, ahol figyelnek a teljes családban élő gyerekek és az elvált szülők által nevelt gyerekek arányára is.

Nagyon keresett a Fazekas Mihály gyakorló általános iskola, amelynek egész Budapest a beiskolázási körzete. A két induló évfolyamban mindössze 56 hely van, de az eddigi adatok szerint legalább 250-en jelentkeztek, mondta az Indexnek Hámori Veronika igazgató. Az iskola már korábban is kidolgozott egy szempontrendszert arra, hogy mi alapján vegyék föl a gyerekeket. A kedvezményezetteket kategóriákba sorolják: elsődlegesen azokat veszik fel, akiknek a testvére ugyanott alsó tagozatos, utána következnek a felső tagozatos, majd a gimnazista testvérrel rendelkező elsősök, végül azok, akiknek a szülei Fazekasos öregdiákok. A fennmaradó helyeket - de a felvehető létszám legalább egyharmadát  - nyilvános sorsoláson töltik be. Volt olyan év, amikor a sok jelentkező miatt egy harmadik osztályt is indított az iskola, de ezt most nem tudják megtenni, mert az amúgy is zsúfolt épületet már nem lehet tovább bővíteni.

A keresett iskolák közé tartozik az I. kerületben lévő Batthyány Lajos Általános Iskola is, jelentős részben azért, mert minden évben indít Montessori-módszer szerint tanító osztályt is. Emiatt általában jelentős a túljelentkezés, amelyet Szakács Ágnes igazgató szerint idén az is növelhet, hogy az új köznevelési törvény szerint most egyszerre kell iskolát kezdenie az augusztus 31-ig 6. életévét betöltött korosztálynak, és a 7 vagy 8 éves korosztálynak is.

Náluk a körzetbe tartozó gyerekek felvétele után azt részesítik előnyben, akinek már egyik testvére az iskolába jár vagy ha a szülő a kerületben dolgozik. Esélyegyenlőségi okokból néhány sajátos nevelési igényű gyermeknek is helyet biztosítanak az induló osztályokban. Az iskola nyílt napokat, bemutató órákat és játékos foglalkozásokat is tart, melyek a családokkal való ismerkedést szolgálják.

A körzethatárok alig változtak

A beiskolázást döntően nem változtatta meg az a tény, hogy az iskolákat januártól a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) vette át. Eddig az önkormányzatok jelölték ki a beiskolázási körzeteket, ez most a kormányhivatalokhoz került, de jelentős változások nem történtek, mondta az Indexnek Marekné Pintér Aranka, a Klik elnöke. A beiskolázás napjának meghatározása a Klebelsberg-központ feladata - ez nemcsak az állami, de az egyházi és alapítványi intézményekre is vonatkozik.

Mint Marekné Pintér Aranka elmondta: a felvételi döntést most is az iskola igazgatója hozza meg, ez a jogköre megmaradt. Változás viszont, hogy ha a szülő a felvételi döntéssel nem ért egyet, akkor a fellebbezést ebben az évben már nem az önkormányzat jegyzőjének, hanem a tankerületi igazgatónak kell benyújtania.