Középiskolások állták el a Parlament bejáratát

2013.03.11. 11:35

Az Országgyűlés északi és déli bejáratánál, a sorompóknál hétfőn fél 12-kor összesen mintegy 20 középiskolás fiatal állta a képviselők útját. A fiatalok az Alaptörvény negyedik módosítása ellen tiltakoznak, azt szeretnék, hogy a képviselők ne fogadják el az előterjesztést. A rendőrök a déli, a metróbejárat felöli oldalról fél egyre az összes tüntetőt elvitték.

Az északi oldalon 13 óra előtt szólították fel a diákokat, hogy hagyják el a helyszínt, mire ők leültek. A rendőrök ekkor őket is egyenként a parkolóban álló rendőrautókhoz vitték. Mintegy 30 szimpatizáns közben Hősök vagytok! kiálltással ünnepelte a diákokat, akiket – úgy tudjuk – a Gyorskocsi utcai fogdába szállítottak.

A demonstráció során a fiatalok elmondták, hogy nem szervezetet képviselnek: maguk szervezték a demonstrációt, mivel ők a jövő szavazói, és nem értenek egyet a jogállam korlátozásával. Addig terveznek maradni, amíg a módosítást a törvényhozók vissza nem vonják.

A transzparenseken a Haza csak ott van, ahol jog is van, Ne áruljátok el a fiatalkori önmagatokat, Ne áruljátok el a jogálamot – feliratok voltak olvashatók. A gimnazisták igazolatlanul hiányoztak az iskoláikból, és többen a szüleiknek sem árulták el, hogy mire készülnek.

A demonstráció során többször is  kisebb torlódás alakult ki, a parkolóból nehézkessé vált a kihajtás. Stumpf István alkotmánybíró se tudott kihajtani. Megkérdezte, hogy a diákok az Alkotmánybíróság munkáját is akadályozni akarják-e, mire ők azt javasolták, hogy menjen gyalog. Stumpf így is tett, a kocsiját és sofőrjét hátrahagyva indult az Alkotmánybíróságra.

Közben a parlamenti parkolónál új bejáratot nyitottak a Néprajzi Múzeum felől, így a közlekedést nem igazán akadályozta a demonstráció. Tudóstónknak az egyik diák édesapja azt mondta, hogy tudott lánya tervéről, ő is egyetért vele, és nem lepődött meg rajta, mert a lánya ugyanolyan "dzsungelharcos", amilyen ő is volt.

Az északi oldalánál Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért képviselője kitartásra buzdította a fiatalokat, mivel szerinte "nagyon durva" az alkotmánymódosítás. A képviselők többsége azonban a tüntetőkről tudomást sem véve továbbhajtott vagy -sétált. Így tett Gyurcsány Ferenc is: centikre a diákoktól sétált be, vagyis ezúttal nem próbálta mások demonstrációját meghackelni.