2014. május 25-én lehetnek a választások

2013.03.12. 10:32

Az EP-választások időpontjának meghatározásával megbízott tanácsi munkacsoport a május 22-25. közti időszakot javasolja a 2014-es választásra, írja az eurologus.eu. Magyarországon hagyományosan vasárnap tartják a választásokat, így május 25. lehet az időpont.

A munkacsoport azzal indokolta a döntést, hogy az eredetileg tervezett időszakra (június 5-8.) esik pünkösd. Sokan ekkorra időzítik szabadságukat, így a várakozások szerint a részvétel még a 2009-es rekordalacsony szinttől is elmaradna. Legutóbb a szavazásra jogosult polgárok mindössze 43 százaléka járult az urnákhoz, ami lényegesen elmarad az első, 1979-es EP választás 62 százalékos szintjétől.

Gulyás Gergely, a Fidesz alkotmányjogi szakpolitikusa januárban az Inforádiónak ésszerűnek nevezte, hogy  2014-ben egy időpontban tartsák az európai parlamenti és a most már egyfordulós országgyűlési választásokat. Számítása szerint így 2-3 milliárd forintot lehetne megspórolni.

Gulyás felvetésére a Bruxinfónak az Európai Bizottság intézményi ügyekért felelős szóvivője, Anthony Gravili úgy reagált, hogy „gyakori, hogy egy uniós tagállam a költségek csökkentése, és a választói részvétel bátorítása miatt összevontan rendez választásokat”. A szóvivő szerint nincs jogi akadálya, hogy egy napon tartson egy tagállam EP- és országgyűlési választásokat. Európa parlamenti források szerint viszont politikailag aggályos lehet az összevonás, mert a választók az EP-képviselőt állító pártokra is belpolitikai szempontok szerint szavaznak, és az uniós szempontok eltörpülnek.