Izsó
14 °C
29 °C

2014. május 25-én lehetnek a választások

2013.03.12. 10:32

Az EP-választások időpontjának meghatározásával megbízott tanácsi munkacsoport a május 22-25. közti időszakot javasolja a 2014-es választásra, írja az eurologus.eu. Magyarországon hagyományosan vasárnap tartják a választásokat, így május 25. lehet az időpont.

A munkacsoport azzal indokolta a döntést, hogy az eredetileg tervezett időszakra (június 5-8.) esik pünkösd. Sokan ekkorra időzítik szabadságukat, így a várakozások szerint a részvétel még a 2009-es rekordalacsony szinttől is elmaradna. Legutóbb a szavazásra jogosult polgárok mindössze 43 százaléka járult az urnákhoz, ami lényegesen elmarad az első, 1979-es EP választás 62 százalékos szintjétől.

Gulyás Gergely, a Fidesz alkotmányjogi szakpolitikusa januárban az Inforádiónak ésszerűnek nevezte, hogy  2014-ben egy időpontban tartsák az európai parlamenti és a most már egyfordulós országgyűlési választásokat. Számítása szerint így 2-3 milliárd forintot lehetne megspórolni.

Gulyás felvetésére a Bruxinfónak az Európai Bizottság intézményi ügyekért felelős szóvivője, Anthony Gravili úgy reagált, hogy „gyakori, hogy egy uniós tagállam a költségek csökkentése, és a választói részvétel bátorítása miatt összevontan rendez választásokat”. A szóvivő szerint nincs jogi akadálya, hogy egy napon tartson egy tagállam EP- és országgyűlési választásokat. Európa parlamenti források szerint viszont politikailag aggályos lehet az összevonás, mert a választók az EP-képviselőt állító pártokra is belpolitikai szempontok szerint szavaznak, és az uniós szempontok eltörpülnek.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!