Büntesse felejtéssel a kommunistákat!

2013.03.12. 07:32

Önkényuralmi rendszerhez köthető emberek emlékét január elseje óta nem őrizheti utcanév Magyarországon. Csakhogy néha nem egyértelmű, kinek az utcatábláját kellene lecsavarozni, és kiét nem. A bizonytalankodó önkormányzatokat hivatalosan a Magyar Tudományos Akadémia segíti ki a döntésben, de mit szólnak a készülő átnevezésekhez Önök? Egy sima pilótának mennyi köze volt az önkényuralomhoz? Na és Frankel Leónak, aki nem érte meg a XX. századot? Szavazás.

Az Index nagy kommunistaemlék-szavazásához olyan neveket és fogalmakat gyűjtöttünk össze, akikről, amikről tényleg hivatalos szakvéleményt kért a Magyar Tudományos Akadémiától egy, vagy akár több település. A tudományos álláspont az ügyükben vagy megvan már, vagy nincs, de tudjuk, hogy egy utcanévnél nemcsak az számít, hogy ki volt az illető valójában, hanem az is, hogy kinek hisszük, és mi jut eszünkbe róla. Helyezze el embereinket és fogalmainkat a kommunistaskálán, ahol a nullás Orbán Viktor, a tízes pedig Lenin! Netán Ön szerint van olyan kommunista, aki nem érdemel feledést? Szavazzon arról is, kinek vesszen a neve, és kié maradjon!

Bajcsy-Zsilinszky Endre

Vesszen a neve?

Ha Bajcsy-Zsilinszky Endrétől meg akarnánk szabadulni, irgalmatlan sok utcatáblát kellene lecserélni országszerte, és még a budapesti kisföldalatti egyik megállójának is új nevet kéne találni. A Sopronkőhidán 1944-ben kivégzett politikust, újságírót Kunhegyesen már le is váltották Wass Albertre. Jól tették?

Mekkora kommunista volt?

Béke

Vesszen a neve?

Még a Békemenetet is azért utálja, mert a név a kommunistákat juttatja eszébe? Vagy Ön szerint hagyják csak békén a Béke utcákat? Az MTA szerint nincs baj velük. Mondjon véleményt Ön is!

Mennyire kommunista a név?

Dobos István

Vesszen a neve?

A békéscsabaiakban merült fel, hogy a derék pilótára is vonatkozhat az önkényuralmi neveket tiltó törvény. Dobos István balszerencséjére politikai jelentősége volt repülési bravúrjának, amikor 1919. május 17-én Kijevbe, majd onnan Budapestre vitte Szamuely Tibort. Az MTA még nem döntött, ön szerint bűnhődjön ezért?

Mekkora kommunista volt?

Frankel Leó

Vesszen a neve?

Az 1844-es születésű munkásmozgalmár 1896-ban meghalt, de ez egyesek szerint nem jelenti azt, hogy ne lett volna köze a XX. századi önkényuralomhoz. Pécsen például azt hozta fel ellene a helyi Fidesz-frakcióvezető, hogy tevékenysége előrevetítette az 1919-es eseményeket, majd a Rákosi-korszak visszaéléseit. Ön szerint mi legyen a párizsi kommün munka- és kereskedelemügyi bizottságának egykori vezetőjével?

Mekkora kommunista volt?

Gagarin

Vesszen a neve?

Lehetett volna a szovjet birodalom az, ami, ha nincs Jurij Gagarin? Na és Gagarin tehet erről? Hallgassa meg velünk ezt a számot, és fontolja meg alaposan, mi legyen az első emberrel a világűrben!

Mekkora kommunista volt?

Gorkij

Vesszen a neve?

A Katona József Színház például most is játssza a Kispolgárokat, de persze az irodalommal nem muszáj foglalkozni. Akarja, hogy a szocialista realizmus nagy öregjét is sodorja el az átnevezési hullám?

Mekkora kommunista volt?

Haladás

Vesszen a neve?

A Béke rendben van, a Terv belefér, de a Vöröshajnal azért már túlzás? Hol a határ? Például mi a helyzet a Haladással?

Mennyire kommunista a név?

Lukács György

Vesszen a neve?

Lukács György Thomas Mann-nak elég jó volt arra, hogy róla mintázza a Varázshegy egyik szereplőjét, de vajon megérdemli-e azt is, hogy Magyarországon még mindig utcák legyenek elnevezve róla? Önnek az jut róla eszébe, hogy kommunista, vagy az, hogy híres filozófus? És ha mindkettő, akkor mi a helyes döntés?

Mekkora kommunista volt?

Május 1.

Vesszen a neve?

Kirázza a hideg a majális említésétől is, vagy május elseje a sört, a virslit és a nyuszilufit jelenti az Ön számára? Idegesítik a Május 1. utcák?

Mennyire kommunista ez a név?

Zója

Vesszen a neve?

Az igazi Zója valószínűleg nem az volt, akinek a kommunista propaganda mondta. De bárki is volt valójában, a név már mindenkinek a szép fiatal partizánlányt jelenti, akit a németek megkínoztak, és kivégeztek. Az MTA szerint mivel Zója a szovjet ifjú kommunista példaképe volt, neve kapcsolódik az önkényuralmi rendszer fenntartásához. Ön szerint kár lenne érte?

Mekkora kommunista volt?