Hány fiktív milliárd van Esztergomban?

2013.03.12. 21:21
A Fidesz-frakció javaslatára nem döntött Esztergom képviselő-testülete kedd esti ülésén a 2013-as költségvetésről. Meggyes Tamás volt fideszes polgármester kétmilliárd forint "nem létező" bevételt talált a büdzsében, Tétényi Éva független polgármester pedig "papíron létező" egyensúlynak nevezte a költségvetést.

Meggyes Tamás az önkormányzat bevételeit sorra véve bemutatta, hogy helyiségek, lakások és ipari telkek értékesítéséből 550 milliót tervezett ez évre az önkormányzat, amikor tavaly ugyanebből 20 millió forint sem folyt be.

A volt polgármester megemlítette, hogy a Tétényi Éva által indított adósságrendezés miatt egymilliárdos kötvényük ragadt bent a bankban, továbbá betervezték egy 300 milliós, jogtalannak vélt inkasszó visszaszerzését, amelyet a bíróság első fokon elutasított.

"Tessék kétmilliárddal megnyesni a költségvetést. Ennyivel állunk rosszabbul, mint amit tervezetként a polgármester asszony bemutatott. Két nap alatt ezt nem lehet rendbe tenni, ezt felelőtlen költségvetési eljárásnak tartom" - fogalmazott Meggyes Tamás.

Tétényi Éva arra kérte a volt polgármestert, mutassa be, hogy amikor 2010-ben 22 milliárd forint volt a költségvetés főösszege, azt milyen bevételi forrásokból fedezték, egyúttal felszólította a Fidesz-frakció tagjait, hogy nyújtsanak be módosító indítványokat. "Vagy felvállalják, hogy ez egy papíron létező egyensúly, vagy vállalják fel, hogy nem tudnak nullás költségvetést készíteni" - jelentette ki a polgármester.

Ezt követően a volt és a jelenlegi polgármester között személyeskedő vita alakult ki annak az időszaknak a megítéléséről, amikor Meggyes Tamás szakértőként alkalmazta Tétényi Évát. "2010 júniusáig Ön minden álmomat támogatta, és pénzt is kapott érte" - mondta a volt polgármester.

Az emelt hangú szóváltás kiterjedt a felek volt és jelenlegi hozzátartozóira, majd Meggyes Tamás "Szégyelljétek magatokat!" felkiáltással elhagyta a termet.

Steindl Balázs (Fidesz-KDNP), a pénzügyi bizottság elnöke közölte, a bizottság csütörtök reggel összeül és délután a testület elé terjeszti a költségvetés módosítását.