Orbán Brüsszelben lesz március 15-én

2013.03.12. 14:42

Orbán Viktor csütörtökön Brüsszelbe utazik a kétnapos európai uniós csúcstalálkozóra – jelentette be Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. Orbán az EU-csúcs előtt nemzetközi sajtótájékoztatót tart az Európai Tanács épületében.

A miniszterelnök sajtófőnöke azt mondta: a brüsszeli kormányfői csúcstalálkozón az európai gazdaság jövője és az EU-Oroszország kapcsolatok lesznek napirenden. Ezek Magyarország számára fontos témák, "ráadásul a rezsicsökkentés miatt hazánk támadás alatt áll, a rezsicsökkentést meg kell védeni Brüsszelben is" - magyarázta Havasi.

A mostani nem az első eset, hogy a miniszterelnök nincs itthon egy nemzeti ünnepen. 2011 őszén a Fidesz jópár napnyi tépelődés után végül úgy döntött úgy, hogy a miniszterelnök távollétében a párt egyáltalán nem tart ünnepséget október 23-án, mert nem tudták volna kivel pótolni.


Arról, hogy a múzeumkerti ünnepi beszédet Áder János köztársasági elnök vagy Kövér László, az Országgyűlés elnöke mondja el, hamarosan döntenek, mondta a sajtófőnök. Az eredeti programot tükröző ünnepi kormányoldalon kedd délután még az szerepel, hogy Orbán 11-kor a Nemzeti Múzeumnál beszédet mond, és délután négykor kitüntetéseket ad át a Parlamentben.

Az MTI hírfolyamában a miniszterelnök távollétéről szóló hír véletlenül közvetlenül a Fidesz-frakció közleménye mellé került, mert csak két perc volt a kiadásuk között. Ironikus módon a frakcióközlemény arról szól, hogy a szocialista politikusok Brüsszelből folytatnak hadjáratot a kormány ellen.