A főbíró megint visszaszólt Orbánnak

2013.03.13. 13:44

Mai közleményében Darák Péter, a Kúria elnöke leszögezte, hogy a bíróságok az Alaptörvény értelmében függetlenek, csak a törvénynek vannak alárendelve, és a külső vélemények, reagálások az ítélkezést nem befolyásolják.

"A bíróságok iránti közbizalom csak akkor őrizhető meg, ha a bíróságok munkájával kapcsolatos véleménynyilvánítás tárgyilagos, szakszerű, és a tények pontos ismeretén nyugszik. Az eljárási kereteken kívüli reagálások, vélemények az ítélkezést nem befolyásolják" – áll Darák közleményében.

A főbíró arra reagált, hogy Orbán Viktor hétfőn a Parlamentben a Fővárosi Törvényszék ítéletét botrányosnak és arcátlannak nevezte. A pert energiaszolgáltató cégek indították a Magyar Energia Hivatal (MEH) ármegállapító rendelete miatt, amit a bíróság első fokon jogellenesnek talált, mivel a MEH nem vette figyelembe, hogy a január elsejétől érvényes új terhek (közműadó, tranzakciós illeték, illetve a Robin Hood-adó kulcsának 31 százalékra emelése) indokolt költségnek számítanak.

Hasonló kormányzati nyomásgyakorlás az igazságszolgáltatásra tavaly májusban, a Cozma-ügy ítélethirdetése után történt. Navracsics Tibor és Orbán Viktor is elégedetlenségének adott hangot az elsőfokúnál enyhébb jogerős ítélet miatt. Darák Péter akkor ugyanígy kiállt a bíróságok függetlensége mellett.